• Halmstads webbplatser

Positiv ekonomisk prognos och minskad övertid i kommunen

Delårsbokslutet för Halmstads kommun är nu klart och den ekonomiska prognosen visar ett positivt resultat vid årets slut. För personalen ligger sjukfrånvaron på samma nivå som föregående år, men övertiden har minskat.

Kommunens resultat för 2024 beräknas vid årets slut att bli 95 miljoner kronor efter balanskravsjusteringar. Det är 127 miljoner kronor mer än det budgeterade resultatet på minus 32 miljoner kronor. Det prognostiserade resultatet skulle innebära att kommunen uppfyller det lagstadgade balanskravet, som innebär att intäkterna ska vara högre än kostnaderna.

Resultatet beräknas bli bättre än budgeterat på grund av bland annat högre skatteintäkter och högre statsbidrag än budgeterat. Utöver det beror den positiva prognosen även på intäkter från kommunens exploateringsverksamhet och att några nämnder prognostiserar positiva budgetavvikelser, vilket väger upp för andra nämnder som ser ut att få ett negativt resultat.

– För 2024 har vi budgeterat för ett underskott på 32 miljoner kronor. Många nämnder har haft det tufft och vi har fördelat så mycket pengar som möjligt till verksamheterna. Det är nu väldigt hoppfullt att se en god ekonomisk prognos. Det kommer att minska belåningen för de investeringar som vi som tillväxt kommun behöver göra, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ökade kostnader för drift och underhåll av fastigheter

Några av nämnderna som ser ut att få ett positivt resultat vid årets slut är kommunstyrelsen, hemvårdsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Kommunstyrelsens överskott beror främst på försäljningar inom exploatering. Hemvårdsnämndens och barn- och ungdomsnämndens positiva prognoser beror främst på lägre efterfrågan av hemtjänst samt färre barn och elever än förväntat.

De nämnder som ser ut att få störst negativ avvikelse är teknik- och fastighetsnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Anledningarna är främst höga kostnader för drift och underhåll av fastigheter samt rivningen av Östergårdsskolan. Inom utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens område är det främst att fler elever än beräknat sökt till friskolor som bidrar till budgetavvikelsen. Utöver det har även försörjningsstöd haft ökade utbetalningar.

Övertiden har minskat

Delårsrapporten innehåller även statistik över anställningar och sjukfrånvaro. Kommunens förvaltningar och bolag hade sammanlagt 9655 tillsvidare- och visstidsanställda den 31 augusti. De senaste årens trend med ökat antal personal är bruten. Antalet månadsanställda har minskat med 102 personer sedan samma period föregående år.

Sjukfrånvaron bland de anställda ligger på 7,6 %, vilket är samma som föregående år. Långtidssjukfrånvaron har ökat något under perioden, medan korttidsfrånvaron minskat.

– Det är viktigt att vi fortsätter att jobba för att minska sjuktalen bland våra anställda. En viktig förbättring är att övertiden har minskat med nästan 30 % jämfört med samma period föregående år. Den stora minskningen står framför allt socialförvaltningen och hemvårdsförvaltningen för. Det är väldigt glädjande att deras arbete med frågan har gett resultat, säger Ella Kardemark (KD), andre vice ordförande.

Delårsbokslutet redovisades för kommunstyrelsen vid tisdagens sammanträde.