• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Podden Halmstad växer ger invånarna “Berättelser från en delad stad”

Att Halmstad är en allt mer delad stad är ett problem för alla kommunens invånare och det krävs en bred förståelse och mer kunskap för att kunna vända utvecklingen. Det är en av slutsatserna i det senaste temat av kommunens podd ”Halmstad växer”.

Podden – som leds av tidigare radiojournalisten Linda Thulin – vill beskriva hur segregationen i Halmstad ser ut. För att göra detta intervjuas fyra personer som i sina yrken ser konsekvenserna av att människor både har det väldigt olika och vet väldigt lite om varandras världar.

De intervjuade arbetar på skola, socialförvaltningen, Arbetsförmedlingen och HFAB, och förutom konkreta exempel från sin vardag har de också ett budskap med en gemensam nämnare: Vi behöver alla bli mer nyfikna på varandra och möta människor vars liv inte ser ut exakt som våra egna.

I poddens inledningsavsnitt beskrivs också hur en förståelse bland invånarna gör det lättare för politikerna att fatta de beslut som krävs för att motverka detta brännande men komplexa samhällsproblem.

— Det här är en fråga som följt mig under hela mitt yrkesliv och jag är så tacksam över att jag får möjligheten att förmedla dessa berättelser från vår delade stad, säger Linda Thulin. I podden berättar hon om hur hon själv tidigt fick sin egen världsbild ruckad när hon jobbade med ungdomar från utsatta miljöer.

– Det var den erfarenheten som födde idén att låta de som möter segregationen i sina jobb få beskriva det delade Halmstad.

Intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.

Nästa tema av Halmstad växer kommer senare i vår och har rubriken “På väg mot en sammanhållen stad”. Där står lösningar och positiva exempel på integration i fokus.