• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Örjans vall fyller 100 år

För att uppmärksamma den hundraårige jubilaren bjuds Halmstads invånare in till en fotbollsfest och damderbymatchen mellan Halmia och HBK den 2 augusti kl. 19.00. Matchen är gratis och de hundra första besökarna bjuds på en liten födelsedagsgåva.

Förutom firandet av Örjans vall slår vi ett gemensamt slag för jämställd idrott. Under matchkvällen kommer Susanne Erlandsson, tidigare landslagsspelare och stor ledare inom svensk fotboll, att intervjuas om synen på damfotboll och jämställd idrott. Dessutom kommer RF-SISU Halland att vara på plats och anordna forumteater kring ämnet.

–För oss är det viktigt att väva samman firandet av en anrik historisk anläggning med nutiden. Historiskt sett har herrfotbollen fått mest uppmärksamhet så därför känns det både roligt och viktigt att bjuda in till en fotbollsfest med fokus på damfotboll, säger Sofia Strand, verksamhetsutvecklare på teknik- och fastighetsförvaltningen, Halmstads kommun.

Anläggningen har också fått en upprustning under våren. Bland annat har huvudentrén återställts till hur den såg ut 1922. Även ståplatsläktaren, det vill säga den så kallade ”silvergranen”, har fått en uppfräschning inför födelsedagen.

30 juli – Örjans valls födelsedag

På själva födelsedagen möter HBK Landskrona BoIS. Matchen startar klockan 20.00 - exakt samma tid som anläggningen invigdes 1922. Håkan Björklund (C), teknik- och fritidsnämndens ordförande kommer hålla tal i halvlek.

Historisk tillbakablick

Den som är intresserad av en historisk tillbakablick om Halmstads idrottsplatser och uppkomsten av Örjans vall rekommenderas att ta sig till byggnaden (f.d. bussterminalen) på Österskans. Från och med den 12 juli klockan 15.00, och cirka fyra veckor framåt, visas ett bildspel i fönsterpartiet med text och bilder från bland annat invigningen 1922. Bildspelet är framtaget av Halmstads Idrottshistoriska Förening.

Firandet av Örjans vall är ett samarbete mellan Halmstads kommun, HBK, IS Halmia, Halmstads Idrottshistoriska Förening, RF-SISU Halland, Destination Halmstad och Halmstad City.