• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Nytt projekt skapar förståelse mellan unga och blåljuspersonal

Nu startar MBU, Människan bakom uniformen, upp i Halmstad. Det är ett projekt där ungdomar mellan 15 och 19 år får träffa personal från polis, räddningstjänst och ambulans för att lära sig mer om deras yrken. Samtidigt får de som jobbar möjlighet att lära känna ungdomarna.

Personal och ungdomar träffas en kväll i veckan under tio veckor, på de olika arbetsplatserna. Under personliga och trevliga former får ungdomarna prova på allt ifrån rökdykning, hjärt- och lungräddning och konditionstest till att diskutera brottsutredningar och egna erfarenheter med polisen. Projektet ger deltagarna insyn och förståelse för samhällsstödjande yrken. Personal inom de olika yrkena får samtidigt en chans att lära av ungdomarna.

– Nu i sommar söker vi ungdomar som vill delta och är öppna för att lära sig mer om vad blåljuspersonal jobbar med. Kanske har man stött på dem redan, och vill pröva sina fördomar, säger Anna Nilsson, projektledare för MBU i Halmstad.

MBU är ett samarbete mellan Halmstads kommun (utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen och räddningstjänsten), Polisen och ambulanssjukvården där de tillsammans jobbar förebyggande för att öka tryggheten.

MBU, startade i Kortedala, Göteborg efter ungdomsoroligheter och skadegörelser 2009. I dag finns MBU i flera kommuner runt om i landet varav Halmstad är en. Alla städer som arbetar med MBU arbetar efter samma koncept.

Höstens MBU-utbildning

Utbildningen startar tisdagen den 21 september. Intresserade ungdomar kan skicka in en intresseanmälan senast den 17 augusti: www.halmstad.se/mbu

Utbildningen är gratis och det finns tolv platser.