Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Njut av friluftslivet i Halmstad

Luften är fri. Det är mottot för friluftslivets år 2021. Friluftsliv är också temat för årets guidade naturvårdsvandringar. Och vad kan passa bättre så här i pandemitider än att ge sig ut och upptäcka vårt artrika växt- och djurliv runt om i Halmstads kommun?

Från och med i dag, den 1 juni, finns möjlighet att träffas maximalt 100 personer utomhus. Därmed finns också möjlighet till att hålla sommarens och höstens guidade naturvandringar som planerat – med coronaavstånd förstås.

Naturen i Halmstad har som alltid fantastiskt mycket att erbjuda när det gäller biologisk mångfald, både nära tätorter och ute i skog och mark. Redan i kväll, den 1 juni, finns chans att upptäcka Frösakulls närnatur tillsammans med naturguiden HG Karlsson och kommunens stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman.

Här är några andra exempel ur årets program:

Söndagen den 6 juni

Det är inte var dag som man kommer in på försvarets domäner. Men på nationaldagen har vi fått särskilt tillstånd att besöka skjutfältet i Ringenäs. Den morgonpigge kan då se och lyssna på häckande rosenfinkar och andra spännande fåglar. Den som guidar oss på den vandringen är Anders Wirdheim från Halmstads ornitologiska förening.

Tisdagen den 10 augusti

Fylleåleden har nu nått havet. Tillsammans med naturguiden HG Karlsson får deltagarna upptäcka naturen längs Fyllån. Anneli Bylander, landskapsarkitekt på Halmstads kommun berättar om projektet Fyllåleden.

Lördagen den 11 september

Svampplockning hör hösten till. På vandringen längs den rullstolsvänliga leden runt Kroksjön i Biskopstorps naturreservat får deltagarna lära sig mer vilka svampar som går utmärkt att äta och vilka som dessutom är riktiga delikatesser.

Se hela programmet

Samarbete i och för naturen

Biologisk mångfald – naturupplevelser i Halmstad är ett samarbete mellan Halmstads kommun, Länsstyrelsen i Halland och ideella föreningar som ägnar sig åt verksamheter i och för naturen. Alla vandringar är kostnadsfria och har kunniga ciceroner från lokala föreningar med stora kunskaper om växt- och djurlivet.

Arrangörer av 2021 års aktiviteter är: Fylleåns Vattenråd, Friluftsfrämjandet, Hallands Botaniska Förening, Halmstads kommun, Hallands konstmuseum, Halmstads Naturskyddsförening, Halmstads Ornitologiska Förening, HK Vandraren, Länsstyrelsen Hallands län, Simlångsdalens Naturvårdsförening, Skogsstyrelsen, STF Södra Halland och Studiefrämjandet.