Nationaldagsfirande och medborgarskapsceremoni vid Hallandsgården

Folkvimmel, fanborg, orkestrar och högtidstal i traditionell miljö. Efter två års uppehåll arrangerar Halmstads kommun nationaldagsfirande vid Hallandsgården igen. Och för första gången hälsas kommunens nyblivna svenska medborgare välkomna vid samma tillfälle.

Medborgarskapsceremonin i Halmstads kommun har tidigare hållits på hösten i samband med FN-dagen. Men från och med i år hälsas nya svenska medborgarna välkomna på nationaldagen. Och den här gången är det extra många. Alla som blivit svenska medborgare mellan september 2019 och april i år, har bjudits in till Hallandsgården för att ta emot diplom och få ett personligt välkomnande från kommunpolitiker från olika partier.

Medborgarskapet förenar

Kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman ser fram emot nationaldagsfirandet och är glad och stolt att få välkomna nya medborgare.

- Vi har förmånen att leva i ett fantastiskt land där man fritt kan uttrycka sina åsikter, rösta i allmänna val och vara den man är. Ett land där vi kunnat leva i fred i flera hundra år. Jag hoppas att Halmstadbor vill delta i firandet och att våra nya medborgare känner sig välkomna och uppskattar det högtidliga, traditionella sammanhanget säger Andreas Bergman, kommunfullmäktiges ordförande.

Högtidligt program med mycket musik

För första gången sedan pandemin kan kommunen i samarbete med Hallands konstmuseum bjuda in till det traditionella firande av nationaldagen vid Hallandsgården på Galgberget. Fanborgen marscherar, musikprogrammet är både pampigt och finstämt, högtidliga tal hålls, flaggan hissas och alla förenas förstås i nationalsången.

Kulturnämndens ordförande Anna Ginstmark kommer att dela ut kommunens kulturstipendium till årets två unga mottagare.

- Det blir härligt att få dela ut kulturstipendiet i det här festliga sammanhanget igen. Nationaldagen känns allt viktigare för oss att fira ordentligt. Vi kan glädjas och vara stolta över vår demokrati och att vi lever i ett land som skonats från krig, säger Anna Ginstmark.

Under nationaldagsfirandet talar Brittis Benzler, landshövding, Andreas Bergman, kommunfullmäktiges ordförande, Anna Ginstmark, ordförande kulturnämnden, och konferencier Johan Dahnberg, Hallands konstmuseum.

Musik framförs av Hemvärnets musikkår Halland, Nationaldagens stråkkvartett och musikgruppen Tre blommor och en kaktus

Ny fana delas ut

I år delas det också ut en fana under nationaldagsfirandet i Halmstad. Den går till Swedish veteran i Halmstad. Stiftelsen Sveriges Nationaldag beslutar varje år om ett begränsat antal fanor till föreningar och organisationer i hela landet. Swedish veteran i Halmstad, kommer att få ta emot sin fana från landshövdingen.

Arrangemanget är helt gratis. Halmstad östra scoutkår delar ut flaggor och programblad till besökarna. Kostnadsfria bussar går mellan Halmstads teater och Hallandsgården.

Här finns mer information och hela programmet Öppnas i nytt fönster. i detalj.