• Halmstads webbplatser

Minus blev plus i kommunens bokslut

När Halmstads kommunfullmäktige beslutade om budget för 2024 var resultatet negativt med ett underskott på 32 miljoner kronor. När böckerna för föregående år stängs visar resultatet i stället 237 miljoner kronor plus.

Vid dagens sammanträde fick kommunstyrelsen ta del av kommunens bokslut för 2024. Resultatet på sista raden blev bättre än väntat och slutade på ett överskott på 237 miljoner kronor efter balanskravsjusteringar. När budgeten antogs förväntades ett underskott på 32 miljoner kronor. Sammanlagt blev alltså resultatet 269 miljoner kronor bättre. Överskottet beror främst på att nämnderna uppvisar positiva budgetavvikelser, men också på ökade generella statsbidrag och skatteintäkter samt intäkter från kommunens exploateringsverksamhet. Eftersom intäkterna har varit större än kostnaderna så uppfyller kommunen kommunallagens krav på en ekonomi i balans.

– Halmstads kommun uppvisar ett starkt resultat för år 2024. Halmstads skattemedel ökar dock i lägre takt än tidigare år och prognoser visar att befolkningen framåt inte kommer att växa lika mycket som tidigare. Det är orosmoln som vi måste hålla koll på framöver för att behålla en ekonomi i balans, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under året har kommunen investerat för totalt 1,3 miljarder kronor. Huvuddelen av detta har gått till skolor, infrastruktur samt vatten- och avloppssystem.

Överskott för flera nämnder

Nästan alla nämnder har avslutat året med positiva resultat. Nämnderna med störst överskott är barn- och ungdomsnämnden samt hemvårdsnämnden. Att ekonomin blev bättre än väntat för verksamheterna beror bland annat på färre barn och elever samt mer statsbidrag till skolan. För hemvårdsnämnden härleds överskottet framför allt till att de beviljade timmarna för hemtjänst har blivit lägre än förväntat, men även på ett aktivt anpassningsarbete av verksamheten.

Teknik- och fastighetsnämnden är den enda nämnden med ett negativt resultat. Framför allt beror det på kostnaden för rivning av Östergårdsskolan och den arkeologiska utgrävningen i samband med ombyggnationen av Lilla torg.

– Det är en stor skillnad i nämndernas resultat den här gången. Föregående bokslut visade nästan alla nämnder negativa avvikelser och nu visar nästan alla positiva. Jag är tacksam för allt arbete som gjorts i verksamheterna. Trots tuffa år med stora kostnadsökningar är vi i balans, säger Simon Lindgren (M), förste vice ordförande.

Minskad övertid

I bokslutet redovisas även statistik över anställningar och sjukfrånvaro. Kommunens förvaltningar och bolag hade sammanlagt 9549 tillsvidare- och visstidsanställda vid årets slut, vilket är en minskning med 184 personer sedan förra årsskiftet. Flest tillsvidareanställda finns inom förskola, grundskola samt vård och omsorg.

Under 2024 minskade övertidsuttaget med 29 procent jämfört med året innan och medarbetarengagemanget har ökat i jämförelse med senaste mätningen 2022. Den totala sjukfrånvaron i kommunen låg på 7,9 procent. Det är höga nivåer jämfört med innan coronapandemin, även om det skett en viss minskning sedan föregående år då siffran var 8,0 procent.

– Jag är väldigt stolt över hur verksamheterna har arbetat för att få ner antalet övertidstimmar. Sjuktalen är tyvärr fortfarande på för höga nivåer och det arbetet måste vi följa noga framöver för att säkerställa att vi gör insatser som ger effekt, säger Ella Kardemark (KD), andre vice ordförande.

Kommunstyrelsen godkände bokslutet och nu inväntar ärendet att få ta plats på kommunfullmäktiges dagordning för ett slutgiltigt beslut.