• Halmstads webbplatser

Minskat barnantal i Halmstads förskolor

Färre barn i förskolan gör att barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad arbetar aktivt med att göra olika sorters anpassningar i förskoleorganisationen. Under det senaste året har flera anpassningar gjorts, men nu krävs ytterligare åtgärder.

500 barn färre

Den senaste prognosen visar att antalet barn i åldrarna 1–5 år minskar med ungefär 500 från 2023 till 2027. Detta motsvarar 30 avdelningar i förskolan. Minskningen av antalet födda barn samt en minskad inflyttning av barnfamiljer är något som märks i hela Sverige och även i Halmstad.

Under 2030-talet visar dock prognoser att antalet barn i förskola kommer öka och vara på samma nivåer som under tidigt 2020-tal på grund av högre födelsetal och inflyttning till kommunen.

Bemanning och lokaler

Barn- och ungdomsförvaltningen har infört anställningsstopp för tillsvidaretjänster inom förskola och det finns risk för arbetsbrist. Under hösten 2024 startade lokala resurspooler inom förskolan där tillsvidareanställda medarbetare täcker upp vid kortare och längre vikariat. Under 2025 kommer resurspoolen att utökas.

– Utifrån det kraftigt minskade barnantalet står vi idag med för stor personalstyrka och behöver agera. Det finns en stor risk för arbetsbrist i förskolan. Vi kommer hantera detta i samverkan med våra fackliga organisationer, säger Alexandra Almén, HR-chef, barn- och ungdomsförvaltningen.

Från och med sommaren 2025 stänger Nordala förskola på Vallås och Lokes förskola i Frösakull. Teknikförskolans tillfälliga lokaler, i Nygårdsområdet, avvecklas och Enelyckans förskola, i Haverdal, kommer inte öppna igen. Ytterligare lokalanpassningar kommer behöva göras framåt.