• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kulturstipendiet 2022 till två unga begåvningar inom scenkonst

Halmstad kommuns kulturstipendium delas i år mellan mimartisten Eternell Andrén från Steninge och dansaren Mohummed Diab från Halmstad. Kulturnämnden beslutade på sitt sammanträde den 21 april att tilldela de två stipendiaterna 30 000 kronor vardera.

Halmstads kommuns kulturstipendium delas ut varje år till unga personer som visat lovande förutsättningar för insatser inom det kulturella verksamhetsområdet. Den här gången söktes stipendiet av nitton personer.

I år kommer stipendiet att delas ut traditionsenligt under nationaldagsfirandet den 6 juni vid Hallandsgården av kulturnämndens ordförande Anna Ginstmark.

– Det är väldig roligt att få uppmuntra och hjälpa unga kulturskapare framåt i sina karriärer. I år delar vi ut till en dansare och en mimartist, inte helt vanliga bland de som söker och det är faktiskt lite extra roligt, säger Anna Ginstmark, kulturnämndens ordförande

Mottagare av Halmstad kommuns kulturstipendium 2022

Eternell Andrén, mimartist

Hemmahörande i Steninge. Född 1999 i Steninge. Studerar i Paris vid Ecole internationale de Mime corporel dramatique. Har tidigare studerat vid Fysisk teaterlinje, Nordiska folkhögskolan. Får 30 000 kronor för att kunna fortsätta sina studier i Paris för att bli diplomerad mimartist.

Kulturnämndens motivering:
För en ovanlig kulturform men med ett tydligt mål och med kroppen som instrument vill Eternell nå nya höjder som mimartist. Med en satsning på spetsutbildning och många utbildningsår inom konsten, är hon nu på väg att nå målet. Kulturnämnden önskar Alva all lycka till på vägen mot att bli diplomerad mimartist.

Mohummed Diab, dansare

Hemmahörande i Halmstad. Född 1996 i Syrien. Studerar vid Kulturverkstan i Göteborg till internationell kulturprojektledare. Har tidigare studerat dans vid Balettakademin i Göteborg. Får 30 000 kronor för att förverkliga dansföreställningen Panic attack, om hur unga påverkas av krig och flykt.

Kulturnämndens motivering:
För en högaktuell samhällsviktig föreställning som grundar sig i flykt undan krig och de posttraumatiska symptom som denna flykt kan medföra och hur det påverkar dagens ungdomar.
Med ett avstamp från balettakademin i Göteborg ser Kulturnämnden mycket fram emot detta verk och önskar Mohummed all lycka till i vidare arbete inom kulturlivet och dansen.