• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kommunen startar podd om kommunens utveckling

Halmstad växer och utvecklas och förändringar kräver tillit, mod och förståelse. Därför provar Halmstads kommun nu ett nytt sätt för att göra fler invånare delaktiga i arbetet med att skapa framtidens kommun.

Podden ”Halmstad växer” vänder sig till alla Halmstadbor och syftet är att låta olika röster och perspektiv få komma till tals. Den leds av den tidigare radiojournalisten Linda Thulin som kommer att intervjua Halmstadbor, experter och makthavare kring olika teman som berör en växande kommun.

–Det här är ett lustfyllt och viktigt uppdrag som jag hoppas kan locka bredare grupper att engagera sig i Halmstads utveckling. Som mångårig journalist har det också varit värdefullt för mig att få ställa oberoende och självständiga frågor, trots att kommunen är uppdragsgivare, säger Linda Thulin.

Podden ska både våga ställa svåra frågor och låta människor tala från hjärtat om hur det växande Halmstad berör dem på olika sätt. Det första temat handlar om varför en kommun behöver växa och kommande teman kommer att ta upp ämnen som hur stadskärnan ska utvecklas och hur man minskar segregationen.

Komplexa frågor i ny kanal

–Det handlar om komplexa frågor som vi vill prova att ta upp i en ny kanal. Vi vet att det här är frågor som engagerar många invånare och vi vill med programmen ge möjlighet att fördjupa samtalen, säger Lotta Edin, kommunikationsdirektör.

Podden har premiär den 6 oktober och fyra avsnitt har släpps på temat ”Varför behöver Halmstad växa?” samt ett introduktionsavsnitt som ger både en tillbakablick och en nulägesbild på Halmstads utveckling. Varje tema innehåller 4-5 avsnitt om cirka 20 minuter. Podden finns på webbplatsen i både ljud-och textformat.

Om podden

Avstampet: ”Halmstad växte med 300% på 30 år”

Följ med på en spännande resa om det växande Halmstad, som knyter ihop historien med nutiden. Vi blickat bakåt till den explosionsartade befolkningsökningen på 1800-talet när Halmstads vallar sprängdes och folkhemmet tog form där Halmstadborna fick ljusa och moderna bostäder. Vi blickar också framåt – vad händer med Halmstad år 2050 och vad tycker dagens Halmstadbor om utvecklingen?

”Varför behöver en kommun växa” – Charlotte Mellander, nationalekonomen

”Det finns inga argument för att en kommun inte ska vilja växa så mycket det går”. Det säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och en av Sveriges ledande experter på städer och vad som gör dem attraktiva. Däremot säger hon att det är viktigt att vara medveten om utmaningarna som kommer med en växande stad. Dessutom slår hon hål på föreställningen att det går att pausa utvecklingen och nöja sig med det som är.

”Varför behöver en kommun växa” – Kurt ”Fido” Johansson, insändarkungen

Måste den plats man tycker om som den är fortsätta att växa och förändras? Den frågan ställer sig Kurt ”Fido” Johansson, engagerad kommuninvånare och känd som flitig insändarskribent. Han är också en av initiativtagarna till folkomröstningen om hotellplanerna på Österskans. Han ifrågasätter Halmstads tillväxt och undrar om de styrande verkligen vet vad de håller på med.

”Varför behöver en kommun växa” – Ulrika Larsson, företagaren

”Förändring sker och förändring är positivt”. Det säger företagarprofilen och tredje generationens bokhandlare i Halmstad, Ulrika Larsson. Hon ”tokälskar” Halmstad och tror att om människor går samman kan vi gemensamt göra Halmstad ännu bättre.

”Varför behöver en kommun växa” – Jonas Bergman, politikern

”Hur vet vi vad en kommun behöver om 30 år?” Som kommunstyrelsens ordförande är Jonas Bergman (m) en av dem som agerar framtidspiloter. Här berättar han hur han ser på Halmstads framtid, var siffran 150 000 invånare egentligen kommer ifrån och om han verkligen vet vad han gör.