• Halmstads webbplatser

Kommunen ställer sig positiv till ny vindkraftspark

Kommunstyrelsen ställde sig idag positiv till en ansökan om att upprätta en vindkraftspark vid Bräknesbacken. I yttrandet framhäver kommunen att företaget bör kompensera för ingrepp i höga naturvärden. Företaget har också avgivit en avsiktsförklaring om lokal nytta.

Vasa vind har ansökt till Länsstyrelsen om att bygga en vindkraftspark vid Bräknesbacken, 2 mil nordost om Halmstad mellan Oskarström och Simlångsdalen. Planen är att uppföra tio vindkraftverk som är maximalt 250 meter höga. Vid dagens sammanträde godkände kommunstyrelsen ett positivt yttrande över ansökan, med tillägg om att företaget bör göra kompensatoriska åtgärder för miljön.

– I yttrandet framhäver vi att de bör kompensera miljön, men vi har också fört samtal med företaget om att vi vill se kompensation till lokalsamhället. De har därefter avgivit en avsiktsförklaring om intäktsdelning med närboende och utveckling av närområdet. Det blir ett stort ingrepp och vi tycker inte att det är mer än rätt att de kompenserar boende och områdets utveckling, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En utbyggnad av vindkraftspark Bräknesbacken skulle ge ett betydande bidrag till mängden förnyelsebar el i Halmstads energisystem. Enligt Vasa vind beräknas Bräknesbacken att generera en årlig elproduktion på cirka 250 GWh. Det skulle fördubbla Halmstads kommuns elproduktion och motsvarar hushållsel för cirka 50 000 villor.

– Halmstad behöver vara en del av den gröna omställningen genom att möjliggöra för fler fossilfria energikällor och det är ett svårt beslut som vi fattat. Det är en stor påverkan för närboende och det är därför av stor vikt att kompensation genom avsiktsförklaringen om intäktsdelning fungerar, säger Anna Fallkvist (M), förste vice ordförande.

– För att klara energiförsörjning måste även vi som kommun vara med och ta ansvar. Som i många andra beslut ställs olika intressen mot varandra och därför känns den överenskomna intäktsdelningen till närboende och lokalsamhället mycket viktig, säger Ella Kardemark (KD), andre vice ordförande.

Beslutet fattades av en majoritet, men flera från oppositionen yrkade på avslag.

– Vi är väl medvetna om målkonflikterna mellan höga naturvärden, de närboendes livsmiljö och kommunens skriande behov av grön och hållbar el, men vi anser att behovet tillgodoses bättre med vindkraft till havs än att göra avsteg från översiktsplanens riktlinjer, säger Victor Rundqvist (C), tredje vice ordförande.

Kommunens yttrande går nu till Länsstyrelsen som tar det slutgiltiga beslutet om vindkraftsparkens ansökan.