• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kommunen förbereder för ukrainska flyktingar i Halmstad

Det har nu börjat komma flyktingar från Ukraina till Halmstad. Kommunen samverkar med andra myndigheter och hjälporganisationer för att organisera mottagandet. Många verksamheter i vår organisation arbetar med frågan. Bland annat förbereds idrottshallar med sängplatser för att stå redo om en akut situation uppstår.

Kommunen har en robust organisation och erfarenhet av att hantera flyktingmottagande. Det är Migrationsverket som har ansvar för de flyktingar som kommer hit, inklusive boende och ekonomiskt stöd. Myndigheten upphandlar nu olika boenden.

– Nu påverkar kriget i Ukraina även oss i Halmstad. Det värmer att se att många vill hjälpa till. I kommunen arbetar vi för att förbereda oss och samverkar i god anda med andra berörda myndigheter för att hjälpa till, säger Mattias Rossköld, kommundirektör.

Idrottshallar förbereds med sängplatser

Halmstads kommun har påbörjat arbetet med att ställa iordning tillfälliga evakueringsboenden för att kunna använda akut om Migrationsverkets platser inte räcker till. Det handlar i första hand om vissa av våra idrottshallar. I nuläget är det inte aktuellt att använda de boenden som privatpersoner erbjudit.

Prognoserna är osäkra angående hur många som kommer eller när, men det kan handla om flera hundra personer som behöver tak över huvudet inom en snar framtid.

Inför helgen har vi förberett dessa lokaler med sängplatser:

  • Kombihallens andra våning
  • Söndrums idrottshall, den så kallade "sockerbiten"

Från och med måndag förbereds:

  • Stenstorpshallen

Vi har valt lokaler utifrån ett helhetsperspektiv. De föreningar som behöver flytta sina aktiviteter har fått information. Skolorna har planerat om sin verksamhet. Tyvärr har vi inga ersättningslokaler åt föreningar vars träningar som drabbas, utan ber er om möjligt att samordna era träningar inom föreningen.Tack för er förståelse!

Barn har rätt till skolgång

De barn som kommer hit har rätt till skolgång. Halmstads kommun har stor vana att ta emot nyanlända barn i våra skolor och ansvariga har börjat förbereda ett mottagande av ukrainska barn.

Vill du hjälpa till?

På vår ukrainasida på webben Länk till annan webbplats. har vi listat olika sätt som du kan hjälpa till. Bäst hjälper du genom att stödja en hjälporganisation, till exempel Röda korset. Länk till annan webbplats.

Samlad information på halmstad.se

På halmstad.se finns det information och länkar som kan vara bra att känna till. Allt från hur du pratar med barn om krig till var det finns skyddsrum.

Samlad information om kriget i Ukraina