• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Hundraårskalas för Stadsbiblioteket

Nu ska vi fira att Halmstad haft ett stadsbibliotek i hundra år. Lördagen den 19 november blir det kalas i Stadsbiblioteket dagen lång med film, föreläsningar, musik och mycket mer.

Halmstads första stadsbibliotek öppnade hösten 1922. Hundra år senare ska vi fira födelsedagen i den magnifika byggnad som är stadsbiblioteket idag.

– Ett hundraårsjubileum förtjänar ett rejält firande och vi hoppas att många Halmstadbor vill komma och vara med, säger Finn Axelsson, bibliotekschef.

Betydelsen för Halmstadborna då och nu

Stadsbiblioteket var en viktig angelägenhet i Halmstad för hundra år sedan och har en lika viktig roll idag.

– En modern, växande stad behöver byggas med kultur, läsning och upplevelser som några av de grundläggande fundamenten. Våra bibliotek är öppna mötesplatser och har minst lika stor betydelse för bildning idag som då, säger Finn Axelsson, bibliotekschef.

Kommunfullmäktiges ordförande inviger

Födelsedagsfirandet invigs med tal av kommunfullmäktiges nya ordförande Susanne Beide. Hon vill hylla biblioteken och tacka för de viktiga läsupplevelserna hon fick under uppväxten.

– Vi tar kanske våra bibliotek lite för givna idag. Biblioteken har idag också stor betydelse för nyblivna svenskar som ofta inte haft samma förutsättningar som vi att få läsa och studera, säger Susanne Beide (m) ordförande i kommunfullmäktige.

Lång resa genom olika lokaler

Innan det första stadsbibliotekeket öppnade i september 1922 hade diskussioner och utredningar pågått i decennier om finansiering och placering. Folkbildning och modernisering var i fokus. De första lokalerna låg på Hospitalsgatan mitt emot S:t Nikolai kyrka där rådhuset ligger idag. Det var sparsamt både med öppettider och personal men lokalerna ansågs moderna och innehåll förutom hyllor med böcker och tidskrifter, också kapprum, toalett och ett läsrum.

Biblioteket på Hospitalsgatan blev snabbt för litet och ett antal provisoriska lokaler användes fram till 1954. Då invigdes stadsbiblioteket på Fredsgatan, numera ungkulturhuset Nolltrefem, med den tidens bästa arkitektur och utsmyckningar.

Dagens stadsbibliotek vid Nissans strand invigdes 2006 och byggnaden är prisbelönt och internationellt uppmärksammad.

Tid och plats:

Lördagen den 19 november klockan 11.00-16.00

Här finns program och information om alla aktiviteter

Om Stadsbiblioteket Länk till annan webbplats.