• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Hemtjänstkunder kan snart e-handla från fler matbutiker

Hemtjänstkunder som får hjälp med inköp kan idag bara e-handla från en enda matbutik i Halmstad. Nu ska valfriheten öka – kunderna ska få fler butiker att välja mellan.

Den 2 oktober går hemvårdsförvaltningens avtal om e-handel ut med den butik som idag erbjuds för hemtjänstkunder som har bistånd i form av inköp. I samband med detta vill hemvårdsförvaltningen kunna erbjuda kunderna fler matbutiker och en större valfrihet.

Hemvårdsförvaltningen går nu ut med två upphandlingar och hoppas kunna sluta avtal med flera butiker inom varje geografiskt hemtjänstområde som kommunen är indelat i.

Upphandlingar av e-handelsbutik och av transporter

  • E-handelsbutik med plock och packning av dagligvaror för hemtjänstkunder med bistånd i form av inköp som utförs via e-handel. Detta enligt lagen om valfrihetssystem.
  • Transporter av dagligvaror från leverantör inom valfrihetssystemet. Upphandlingen sker enligt lagen om offentlig upphandling.

Att upphandla en e-handelsbutik enligt lagen om valfrihetssystem gör det möjligt för matbutiker att ansluta sig till tjänsten framöver om de uppfyller kraven som hemvårdsförvaltningen ställer.

Matbutiker kan lämna anbud inom geografiska områden

Med den nya upphandlingen av e-handelsbutiker ska kunden få möjlighet att välja att handla online bland godkända matbutiker i sitt geografiska hemtjänstområde.

Matbutiker kan lämna anbud för ett, flera eller samtliga hemtjänstområden. På detta vis får även mindre butiker med online-handel möjlighet att delta, något som uppfyller önskemål från både kunder och handlare inom kommunen.

Det nya systemet kommer att sjösättas under hösten.

400 kunder handlar online idag

I dag har drygt 600 hemtjänstkunder i kommunen biståndsbeslut för inköp av varor en gång per vecka. Av dessa har cirka 400 kunder valt att göra digitala inköp. En del hemtjänstkunder behöver hjälp med att ta emot varorna, i dessa fall möter hemtjänstpersonal upp för att hjälpa kunden.

Handlare välkomnas till dialogmöten

Matbutiker i Halmstads kommun som vill veta mer om upphandlingen bjuds nu in till dialogmöten den 19 och 23 augusti klockan 14–15 på Vallås äldreboende, Åldersstigen 3, Halmstad.