• Halmstads webbplatser

Halmstad vill stå värd för SM-veckan 2028

Halmstads kommun vill ansöka om värdskapet för SM-veckan sommaren 2028. Evenemanget, som är ett multisportarrangemang, samlar deltagare och tittare till ett 30-tal idrotter under en och samma vecka. Utskottets beslut ger Destination Halmstad möjlighet att jobba vidare med ansökan.

År 2011 stod Halmstads kommun för första gången värd för SM-veckan. År 2013 var det dags igen och 2020 var det planerat för en tredje gång, som tyvärr blev inställd på grund av coronapandemin. Nu vill kommunen locka till sig evenemanget ytterligare ett år. Vid dagens sammanträde tog personal- och ledningsutskottet därför beslut om att Halmstads kommun ska ansöka om värdskapet för SM-veckan sommaren 2028.

– SM-veckan är ett fantastiskt sportevenemang som lockar många deltagare, besökare och tv-tittare. Vi ser väldigt positivt på att kommunen ska stå värd för den här typen av större evenemang som skapar goda effekter för våra invånare och vårt lokala näringsliv, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i utskottet.

En budget på 10 miljoner kronor behövs

För att ansöka om värdskapet krävs ett beslut av kommunstyrelsen om att kommunen vill stå värd samt att ha en budget på 10 miljoner kronor avsatt för genomförandet. Summan har räknats fram av Riksidrottsförbundet och avser bland annat rättighetskostnader, uppbyggnad av arenor, logistik, säkerhet, tv-sändning med mera.

Ärendet har beretts av Destination Halmstad AB. Att utskottet nu tagit beslut om ett möjligt värdskap ger bolaget förutsättningar att jobba vidare med ansökan som ska skickas in senast 28 juni. Kommunstyrelsen kommer att ta slutgiltigt beslut i ärendet den 4 juni.

Ska ge positiva effekter i hela kommunen

– I vår strategi har vi slagit fast att kommunen ska erbjuda evenemang som uppskattas av en ung målgrupp och som skapar positiva effekter i hela kommunen. SM-veckan är ett stort, publikt och inkluderande evenemang, så nu hoppas vi att detta går vägen, säger Stefan Pålsson (S), förste vice ordförande.

–Detta är väldigt bra och gynnar så många och vi hoppas naturligtvis på ett positivt besked på ansökan. Alla typer av arrangemang som medför att vi kan visa upp vår fina kommun är till fördel för Halmstad, säger Joacim Svensson (SD), andre vice ordförande.

Förra SM-veckan hade 58 000 unika besökare

SM-veckan är ett multisportarrangemang som anordnas av Riksidrottsförbundet, SVT och värdstaden. Under en vecka genomförs svenska mästerskap i ett 30-tal olika idrotter. Vid senaste upplagan sändes evenemanget under 55 timmar i SVT och nådde 2,5 miljoner tittare. Totalt deltog 3 200 deltagare och evenemanget hade 156 000 besök (58 000 unika).