• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad tog silver i Årets superkommun – medaljplats för tredje året i rad

Halmstads kommun är för tredje året i rad topprankad i Årets superkommun. Efter vinst två år i rad blev kommunen tvåa efter Uppsala i årets tävling. Fortsatt hög ranking har Halmstad inom kultur- och fritidsområdet men stora steg framåt har tagits även inom vård och omsorg.

Det är tidningen Dagens samhälle som granskar alla svenska kommuner och väger samman en mängd olika faktorer. Tidningen skriver själv att mätningen visar vilka kommuner som står starkt rustade inför framtiden.

– Det är glädjande med ytterligare en mycket fin placering, att lyckas behålla en topplacering även under ett år med pandemi är verkligen starkt. Jag vill ge en stor eloge till alla fantastiska medarbetare som jobbar för god kvalitet och service varje dag, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande som deltog på årets digitala prisgala.

Det är 144 variabler i 18 kategorier som ligger till grund för rankningen. Halmstads kommun hamnade i topp med Jönköping och Uppsala i kategorin städer och stadsnära kommuner, som är en av tre kategorier.

Hög och jämn nivå

Kommunen håller en hög och jämn nivå utan att nå den absoluta toppen i någon av de kategorier som ingår i rankningen.
Stora kliv uppåt har tagits i ”ekonomi” och ”vård- och omsorg”, men Halmstad når sina högsta placeringar i de delar som handlar om goda förbindelser med omvärlden samt kultur och fritid. Inte så konstigt, skriver Dagens samhälle, för en kommun som har direkttåg till Köpenhamn och en stolt historia kring både konst och musik.

Måtten som rankningen bygger på handlar bland annat om hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Men också om hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag det finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Sedan två år ingår även sju kategorier som mäter kommunernas arbete inom Agenda 2030.