• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad rustar för ukrainska flyktingar

Inom Halmstads kommun pågår ett omfattande förberedelsearbete inom flera delar av organisationen för att göra mottagande välkomnande och trygga. Vi skapar akutboenden med en helt ny bemanningsorganisation och alla de faciliteter som behövs, samt förbereder för skolgång.

  • Halmstads kommun har hittills förberett 300 evakueringsplatser med mat och logi i kommunala idrottshallar. Lokalerna kommer att bemannas, 24 timmar om dygnet, av personal från kommunen. Vi förbereder till exempel med wi-fi för att man ska kunna ha kontakt med sina vänner och släktingar. Vi kommer att kunna iordningställa uppemot 1 100 platser om det måste uppstå.
  • Vår skolorganisation förbereder sig för att ta emot ukrainska barn och ungdomar. Det är en organisation som är väl förberedd eftersom den har fortsatt att vara aktiv sedan den senaste flyktingkrisen. Organisationen är van att ta emot stora grupper av nyanlända barn och ungdomar men det krävs ytterligare kompetenser på språkområdet. Vi planerar också en öppen förskola för flyktingbarn.
  • Kommunen samarbetar med ett flertal hjälporganisationer och lokala föreningar för att skapa ett så bra mottagande som möjligt. Tillsammans med dessa organisationer hjälps vi åt för att skapa goda förutsättningar på de akuta boenden som iordningställs.
    Kommunen har en beprövad organisation för sovplatser och matdistribution som nyttjas i samband med lägerverksamhet under skollov. Det är de redan utsedda lokalerna som gör att Halmstads kommun snabbt kan aktivera uppemot 1 100 sängplatser.

Det är Migrationsverket som ansvarar för flyktingmottagandet i Sverige. När deras boenden inte räcker till och det uppstår ett akut behov så bidrar kommunen och iordningsställa sovplatser.

De lokaler som väljs ut har godkänt brandskydd kommunalt, tillräckligt stora hygienutrymmen, god säkerhet, personal på plats för att ge stöd dygnet runt, möjlighet till aktiviteter och en logistikkedja för att kunna servera mat till de boende.

Vi har fått många förslag till kommunen på andra lokaler där påverkan på exempel skolidrott eller föreningsverksamhet blir mindre. Det är fint att se det engagemang som finns. Det är dock i första hand de redan utpekade platserna i idrottshallar som kommer att tas i bruk.

I nuläget kommer inte heller de privata boenden som kommit in till kommunen att behöva användas. Vi behåller dessa intresseanmälningar om det skulle uppstå ett behov framöver.

Om du är hyresvärd och har möjlighet att hyra ut ett boende och ordna med mat och service så kan du delta i Migrationsverkets upphandling. Det är det bästa sättet att säkra ett varaktigt boende för ukrainare just nu.

Hjälporganisationerna samordnar sig

Kommunen är överväldigad och tacksam för att människor vill hjälpa medmänniskor i denna svåra situation. Vi hänvisar till de etablerade hjälporganisationerna för att kunna erbjuda sina tjänster eller skänka gåvor. Lämna inte gåvor till boendena utan via hjälporganisationerna. Exempelvis har Röda korset en pågående insamling och detsamma har flera andra av Halmstads second hand-butiker.

Det går också att anmäla sig som volontär till bland annat Röda Korset Halmstad och Rädda Barnen. Kommunen har ett nära samarbete med hjälporganisationerna och andra lokala föreningar, samfund och liknande för att samordna insamlingar, stöd till boende och aktiviteter för barn bland annat.