• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad är Årets kulturkommun 2023!

Halmstads kommun har utsetts till Årets kulturkommun. Kommunen får utmärkelsen för att kulturen ges en viktig roll i samhället för invånare och besökare, bidrar till livskvalitet och spänner över flera politikområden.

Priset Årets kulturkommun delas ut av fackförbundet Vision, i år för 34:e gången. En jury bestående av kulturpersoner, representanter för fackförbundet Vision och innevarande års kulturkommun väljer ut pristagaren utifrån en rad kriterier.

Del av invånarnas vardag

Bland annat ska Årets kulturkommun visa att den satsar på kulturen i både hög- och lågkonjunktur, arbetar för att kultur ska vara en självklar del av invånarnas vardag, använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd, stödjer kulturell mångfald och arbetar för konstnärlig utveckling och frihet.

Priset togs emot av kulturnämndens ordförande Anna Ginstmark och Halmstads kommuns kulturchef Ola Magnusson, den 7 december vid en digital ceremoni.

– Jag är extra stolt över framsteg vi gjort under mandatperioden i samarbeten med andra delar av kommunen för att göra kultur tillgänglig för alla grupper och åldrar. Kulturförvaltningen har samverkan kring samhällsplanering, kultur för äldre, den offentliga konsten, och med kulturskolan, skola och förskola, säger Anna Ginstmark (C) ordförande kulturnämnden Halmstads kommun.

Långsiktigt arbete

– Kulturförvaltningens medarbetare hittar hela tiden nya vägar och bryter ny mark för att kultur ska finnas som en positiv kraft både för våra invånare i deras vardag och för besökare i kommunen, säger Ola Magnusson, kulturchef Halmstads kommun.

Åtta kommuner var den här gången nominerade till att bli Årets kulturkommun. Att valet slutligen föll på Halmstads kommun förklarade prisutdelaren, tillika juryledamoten, så här:

– Halmstad har en långsiktig kulturpolitik som gäller både i hög- och lågkonjunktur och använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd, säger Dalia Eid, andre vice ordförande Vision.

Juryns motivering

Årets kulturkommun beskrev sig själv som en del av det kulturella ekosystemet.

”Ett ekosystem behöver ha plats för alltifrån starka offentliga och privata institutioner, ett rikt fritt kulturliv med aktörer i många genrer, storlekar och målgrupper och plats för evolution – utveckling av framtidens kultur. Här finns plats för allt från en kruka gänglig och smal ljudfestival, till frodig och vildväxande gatuteater. Vi möjliggör människors dagliga dusch av kultur.”

Kulturen spänner över ett stort fält och spelar en viktig roll i samhället för att göra skillnad för invånare och besökare. Kultur bidrar till människans livskvalitet. Kulturen är inte en avgränsad angelägenhet för kulturnämnden, utan berör i stort sett alla politikområden.

Vision utser med stolthet Halmstad till Årets kulturkommun 2023!

Mer om utmärkelsen Årets kulturkommun Länk till annan webbplats.

Visions pressmeddelande Länk till annan webbplats.