• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Håll Halmstad rent

I Halmstad finns det cirka 1000 papperskorgar och soptunnor. De finns där som service för våra invånare så att det ska bli lätt att slänga sitt skräp rätt. Men ändå hamnar för mycket skräp på gatan. Nu genomför Halmstads kommun flera åtgärder, bland annat fler ”smarta” papperskorgar och kampanjaktiviteter, för att öka medvetenheten om problemet med nedskräpning.

Trots att vi vet att skräpet ska till papperskorgen hamnar det allt för ofta fel. Skräp skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar - helt i onödan. Undersökningar visar också att skräp föder skräp och leder till ökad otrygghet och minskad trivsel.

– Ett av våra mål i kommunens avfallsplan är att minska nedskräpning i all offentlig miljö. Vi ser en positiv trend men vi har mer kvar att göra innan vi med stolthet kan säga att Halmstad är helt rent, säger Alexandra Sandberg, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningen.

Fler papperskorgar i city

Under året kommer Halmstads kommun att investera i cirka 50 stycken nya papperskorgar där skräpet inte kan dras ut. Papperskorgarna kommer att placeras främst i city men även i övriga delar av kommunen. De första planeras att sättas ut till sommaren. Fler papperskorgar ökar vår service till invånare men är också en del i att komma åt fågelproblematiken i city. Tillgång till mat och matrester på skräp lockar fåglar in till city och dessa kan upplevas som både skrämmande och störande.

– Att placera ut fler papperskorgar i city är ett steg på vägen att komma åt fågelproblematiken, men inte allt. Viktigast är att man verkligen slänger sitt skräp i papperskorgarna men även att man slutar matar fåglar, säger Patrik Cederleuf, utvecklingsingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

– Det är även viktigt att se vårt fågelliv som ett mervärde i vår stad. Målet är inte att bli av med alla fåglar utan att minska konflikter med människor och att få dem leta efter mer näringsrik och naturlig mat utan för city. Och det kan vi bara göra om vi inte skräpar ner, fortsätter Patrik Cederleuf.

Skräpplockardagarna

Första veckan i maj (2–8 maj) deltar kommunen i Skräpplockardagarna, en årlig kampanj som arrangeras av Håll Sverige Rent. Under veckan uppmanas både anställda på kommunen, förskolor och skolor men även Halmstads invånare och företagare att plocka skräp tillsammans. Förra året anmälde sig över 4000 personer i Halmstad.

Tillsammans hjälps vi åt

Kommunen ser allvarligt på nedskräpningen och arbetar aktivt med att minska den, men problemet löses inte bara genom att sätta upp fler papperskorgar eller ha mer städning. Står du på gatan med ett godispapper eller en fimp i handen så har du ett val: antingen slänger du det i en papperskorg, eller på marken. Valet borde vara enkelt.