• Halmstads webbplatser

Halland kraftsamlar mot välfärdsbrott

Felaktiga utbetalningar från kommuner och regioner ger större inkomster till den organiserade brottsligheten än narkotikaförsäljningen.

– Välfärdsbrottsligheten dränerar pengar och resurser från alla kommuninvånares välfärd. Därför känns det bra att vi nu gör en gemensamma kraftsamling i Halland, säger Halmstads kommundirektör Mattias Rossköld.

Fusk med livsmedel. Bidrag som betalas ut på oriktiga grunder. Manipulerade bygglov, skenseparationer och falska folkbokföringar.

Välfärdsbrottsligheten har många skepnader. Men den följer samma princip: där offentliga pengar omsätts kommer någon vilja luras.

Utmanar samhällskontraktet

Den organiserade brottsligheten i Sverige beräknas idag ha större intäkter från välfärdsbrott än från försäljningen av narkotika. Men inte bara yrkeskriminella utnyttjar välfärdssystemen. Enskilda individers försök att manipulera systemen dränerar Sveriges kommuner och regioner på stora resurser – och blir till slut ett hot mot demokratin.

– Enkelt uttryckt: De som verkligen behöver stöd riskerar att få mindre hjälp, eller kanske ingen hjälp alls. Och när våra kommuninvånare ser välfärdssystemet missbrukas minskar tilliten och förtroendet för oss kommuner, säger Mattias Rossköld.

Grannsamverkan är nyckeln

Välfärdsbrottsligheten är omfattande och svårgripbar. Men den kan bekämpas. I Halmstads kommun har ett flerårigt fokuserat samarbete mellan kommunen, polisen, Skatteverket och andra myndigheter lett till att omfattande bedrägerier stoppats och polisanmälts. En juristtjänst har inrättats för att stödja och samordna arbetet.

Nu effektiviseras arbetet ytterligare inom kommunsamarbetet Goda Grannar.

– I korthet kommer vi jobba ännu mer fokuserat med att utbyta information, följa upp, bli mer noggranna i våra granskningar och göra mer systematiska kontroller, säger Mattias Rossköld.

– Med gemensamma rutiner och metoder skaffar vi oss goda förutsättningar att förebygga och stoppa välfärdsbrotten. Målet är enkelt: Våra skattemedel ska användas korrekt, och komma till nytta för de som bor och verkar i Halland.

Mattias Rossköld

Mattias Rossköld, kommundirektör