Flow – unik mötesplats på Ranagård för barn och unga
I höst öppnar Flow på Ranagård, bibliotek och mötesplats för barn och unga. Det blir första gången Halmstad får ett folkbibliotek inriktat på barn, och första gången som en mötesplats för unga integreras med bibliotekets verksamhet.
Flow som öppnar den 9 september, blir ett bibliotek för 0–15-åringar och deras vuxna, och en mötesplats för alla som går i årskurs 5–9.
Hänger ihop med Ranagårdsskolan
Flow ligger på markplan i samma byggnad som Ranagårdsskolan. Flow är både ett barn- och ungdomsbibliotek och en mötesplats för unga med massor av olika aktiviteter.
– Det blir roligt att följa hur barnen och ungdomarna kommer att forma och utveckla Flow. Det här är ett fantastiskt gott exempel på samverkan inom kommunen mellan tre olika förvaltningar och många olika verksamheter., säger Sandra Löberg Erlandsson (s) ordförande i kulturnämnden, Halmstads kommun.
Flow är till för alla barn och unga på deras fritid, inte bara för de som går i Ranagårdsskolan.
Under skoltid fungerar biblioteket också som skolbibliotek för eleverna på Ranagårdsskolan.
En trygg och rolig plats för alla upp till årskurs 9
På plats under Flows öppettider finns både bibliotekarier och ungdomscoacher. Flow ska vara en trygg plats där barn och unga samlas på fritiden för att göra roliga saker och testa det som är nytt för dem, hänga, plugga, läsa, spela, baka och pyssla.
– Vi får fantastiska förutsättningar att göra det bästa för barnen genom samverkan med skolor, idrottshall och föreningar. Och det är jättehäftigt att få öppna Halmstads första renodlade barn- och ungdomsbibliotek, säger Mikaela Hellström, projektledare vid kulturförvaltningen, Halmstads kommun.
Öppnar successivt under hösten
Flow kommer inte att vara helt färdigt från start. Det är en viktig princip för kommunens mötesplatser för unga att ungdomarna själva är med och styr verksamheten. Flow kommer därför att byggas upp successivt under hösten och fortsätta utvecklas även senare.
Samverkan i Mötesplats Ranagård
Olika delar av kommunen, barn- och ungdomsförvaltningen, kulturförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen, har ett unikt samarbete över förvaltningsgränserna i det som fått namnet Mötesplats Ranagård. Förutom skola, bibliotek och mötesplats finns även en idrottshall som kommer att användas av både skolan, föreningslivet och Flow.