Flera nya läger i årets Aktiv sommar

Den 6 april öppnar anmälan till ännu en upplaga av Aktiv sommar där barn och unga i Halmstad får en kostnadsfri möjlighet att delta i temaläger, prova-på-läger och friluftsläger. I år finns flera nyheter och gemensamt för samtliga läger är att de kombinerar kreativt skapande och rörelse.

Under perioden 6 april tom 30 april kan alla intresserade i åldern 10-19 år anmäla sig till Aktiv sommar som arrangeras för sjätte året i rad. Halmstad kommun erbjuder 33 läger under perioden mellan den 14 juni och 13 augusti. Förutom friluftsläger på Ön erbjuds en mängd temaläger som filmläger, wellness outdoor, kockläger, dansläger och band camp. Dessutom finns möjlighet till olika prova på-läger.

– Några nyheter för året är cosplayläger, recyclingläger och läger med musikproduktion. Dessutom erbjuder vi inte bara band camp för de yngre utan även för de lite äldre ungdomarna. Här får de möjlighet att under en sommarlovsvecka spela i ett band, i fullt utrustad replokal och inspelningsstudio, säger Mia Hoffman, projektledare för Aktiv sommar.

Önskemål från tidigare deltagare

Precis som tidigare är det många olika temaläger, prova-på-läger och friluftsläger som kombinerar kreativt skapande och rörelse. De nya temalägren och dessutom att några läger körs vid dubbla tillfällen, är ett resultat av önskemål från föregående års deltagare på Aktiv sommar.

Nytt för i år är att unga upp till 19 år kan anmäla sig till lägren, till skillnad mot tidigare då de äldsta varit 16 år.

– Vi ser positivt på att kunna möjliggöra verksamhet även för de lite äldre ungdomarna då både distansutbildning för gymnasiet och begränsat med fritidsaktiviteter för den åldersgruppen har påverkat dem mycket, säger Jeanette Winberg, enhetschef för Unga möten på kulturförvaltningen.

Positiva effekter

Ungdomscoachen Alexandra Zlojutro på enhet Unga möten, som dagligen träffar unga i sitt arbete, menar att det i år är extra betydelsefullt och viktigt att ha något att se fram emot när mycket annat är inställt och många kommer att vara hemma.

– Vi vet att Aktiv sommar är sommarens höjdpunkt för många av Halmstads barn och unga. Det betyder jättemycket att både få träffa kompisar, röra på sig och vara kreativ, säger hon.
Det finns många positiva effekter med att ha något roligt att se fram emot under sommaren.

– Aktiv sommar är en viktig insats för att främja den psykiska hälsan och välbefinnandet, menar Henrik Wagersten, Enhetschef på barn- och ungdomshälsan.

Pandemin

Pandemin påverkar planeringen och arbetet med Aktiv sommar. Arbetet med att säkerställa att sommarens läger genomförs på ett säkert sätt pågår kontinuerligt och verksamheten kommer att anpassas efter rådande rekommendationer. Det innebär att läger och förutsättningar kan komma att förändras.