• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

En digital fixare anställs av Halmstads kommun

IHalmstads kommun satsar på att öka den digitala delaktigheten och kompetensen hos seniorer genom att anställa en digital fixare.

En digital fixare gör hembesök, är kostnadsfritt och är främst till för kommuninvånare från 75 år samt för personer som har beviljat hemtjänstinsatser i Halmstads kommun. Den digitala fixaren ska stödja, installera och hjälpa till att målgruppen kommer i gång med användandet av olika appar, digitala tjänster, sociala medier eller andra kommunikationsverktyg i vardagen.

För att kunna utföra en rad vardagliga tjänster som till exempel att handla på nätet, boka läkarbesök eller andra vardagliga sysslor krävs inte bara tillgång till internet. Man måste också veta hur man gör och det kräver digital kompetens. I en delrapport av den årliga undersökningen ”Svenskarna och internet” är bland annat femte pensionär inte använder internet.

Ett bra stöd

—Att inte kunna nyttja den digitala tekniken kan vara ett hinder i vardagen. För att motverka detta kan seniorer behöva lära sig att använda digitala tjänster och plattformar. Vi hoppas och tror att detta kan vara ett bra stöd. Vi vet att det fortfarande finns ett så kallat digitalt utanförskap bland den äldre befolkningen och vill bidra till att minska detta med den här satsningen, säger Ulla Johansson som är kvalitetschef vid hemvårdsförvaltningen.

Tjänsten är en projektanställning på ett år.