• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Elisabeth – årets handledare i Sverige

Årets handledare i Sverige finns inom hemtjänsten i Oskarström!
Elisabeth Pehrman, undersköterska, har utnämnts av den nationella föreningen Vård- och omsorgscollege och under måndagseftermiddagen överraskades hon med diplom och blommor på sin arbetsplats.

Handledare och hennes elev

Elisabeth Pehrman, Årets handledare i Sverige, och Johnny Ghazal, den elev som nominerade henne. Foto: Anders Andersson.

Utnämningen av Årets handledare görs för att uppmärksamma engagerade och kunniga handledare på de arbetsplatser där elever som läser vård-och omsorgsprogrammet gör sitt arbetsplatslärande, APL. Det är där som teori och praktik byggs ihop.

Elisabeth Pehrman får utnämningen för att hon är en god förebild för både sitt yrke och som arbetskamrat.

”Genom sin yrkeserfarenhet och kunskap har hon på ett engagerat och pedagogiskt sätt stärkt elevers lärande och utveckling. Hennes förmåga att bygga en bro mellan teori och praktik har fått eleven att successivt fördjupa sina kunskaper och bli mer självständig i sin yrkesroll”.

Lurades till samtal med chefen

Elisabeth Perhman överraskades på sin arbetsplats under måndagseftermiddagen av representanter för vård- och omsorgscollege – en nationell förening som skapar samverkan mellan arbetsliv och utbildning för att trygga kompetensförsörjningen inom området. Samtliga vård- och omsorgsutbildningar i Halland är anslutna och har den kvalitetscertifiering som krävs för att bli medlem.

Det som Elisabeth Pehrman trodde skulle bli ett arbetssamtal med chefen visade sig vara en prisutdelning med efterföljande tårtfika med arbetskamraterna.

– Jag är överväldigad. Det är en ära att bli nominerad i Halland och nu blev jag Årets handledare i hela landet. Jag känner mig superhedrad, säger en glad Elisabeth Pehrman.

Båda parter tar och ger

– Jag älskar att ha elever. De är underbara. Jag både får dem att växa och växer själv. Jag lär mig mycket av eleverna; de ser saker på ett annat sätt än jag. De har ny utbildning och det händer mycket inom området. Det är ett givande och ett tagande.

Nomineringar till titeln Årets handledare lämnas av elever runt om i Sverige, i det här fallet av Johnny Ghazal. Han deltog vid måndagens firande.

I sin nominering av Elisabeth Perhman skriver han: ”Innan var det att jag tyckte om att jobba inom vården men nu älskar jag det! Jag är väldigt tacksam för att jag har haft henne som handledare ”.

Konkurrerade om titeln med 13 andra handledare

Nomineringen till Årets handledare sker i två steg, ett regionalt och ett nationellt. Först utses Årets handledare i Halland och den personen blir sedan kandidat till den nationella utmärkelsen. Förutom Elisbeth Pehrman kandiderade ytterligare 13 personer till titeln, som egentligen är Årets handledare i Sverige 2020. I båda stegen utses vinnarna av juryer.

Priset brukar normalt delas ut vid vård- och omsorgscolleges rikskonferens, som dock ställts in på grund av pandemin. I stället görs uppmärksammandet på handledarens arbetsplats och nu var det alltså dags.

– Engagerade handledare som kan skapa och fördjupa intresset för yrket genom att vara förebilder kan inte nog uppskattas. Att Oskarström har Sveriges bästa handledare gör oss alla stolta och ger energi åt vårt arbete framåt, säger Eva Eberius, samordnare och processledare för vård- och omsorgscollege i Halland.