• Halmstads webbplatser

Elevernas motiv gör soptunnorna finare

Oskarström har fått tre nya soptunnor – med motiv ritade och målade av eleverna på Österledskolan. De fina tunnorna ska bidra till att fler slänger sitt skräp i dem och inte i naturen, hoppas eleverna.

Allt började med en dialogdag för ett år sedan där såväl barn som ungdomar och vuxna tyckte att något borde göras åt allt skräp i Oskarström. Men vad och hur?

Vid en träff med Österledsskolans elevråd och företrädare för Halmstads kommun i höstas gick diskussionen vidare. Elevrådet, med Mats Lira Palmgren i spetsen, väckte tanken att fler kanske slänger skräp om soptunnorna är fina.

Tävling där jury utsåg vinnande motiv

Bra tänkt, tyckte kommunen, som gav eleverna möjligheten att dekorera tunnorna. I februari arrangerades en tävling där årskurs 8 och 9 fick möjligheten att lämna in bidrag. Många ville vara med och totalt var det 17 elever som ritade och målade. En del av dem samarbetade om ett motiv. Bland bidragen utsåg en jury sedan de sju bidrag som nu pryder tunnorna.

Idag premiärvisades tunnorna för eleverna på skolan. De avtäcktes till musik ute på skolgården, företrädare för kommunen berättade om projektet och de tio elever som tagit fram de vinnande bidragen fick pris i form av biobiljetter.

En tvättbjörn pryder alla soptunnor

En av eleverna fick en extra biobiljett – Augusté Balsyte. Hon hade målat en tvättbjörn som nu pryder alla soptunnor. Den utsågs till det vinnande motivet.

– Jag har tyckt att det är mycket skräp i Oskarström och så tyckte jag att det var kul med teckningstävlingen, så jag vill vara med, säger hon.

Förhoppningen är nu att Oskarströmsbornas skräp verkligen hamnar i de fina soptunnorna.

– Det finns ett engagemang hos eleverna att minska nedskräpningen och det vill vi uppmuntra. Det känns roligt att vi har kunnat ge dem möjligheten att dekorera de nya soptunnor som vi ska placera ut i centrum, berättar Sapna Billengren Lindström, projektledare för kommunens utvecklingsprogram.