• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Eldsjälar hyllades på alla hjärtans dag

Pristagare på rad

Mottagarna (från vänster) Mats Örjes, Halmstad Wakeboardklubb, Stefan Anderson, Halmstad Naturskyddsförening, Ulf Ahlbäck, Halmstad Ungdomsbrandkår, Bo Hansson, Halmstads Naturskyddsförening, Anders Bergenek, Föreningen Gamla Halmstad, och Anders Stålberg, Halmstad Innebandyklubb. Foto: Roger Larsson, Hallandsposten.

Årets eldsjälar utsågs under måndagskvällen, 14 februari, under den traditionella Eldsjälsgalan. De väl värda eldsjälarna mottog sina utmärkelser på Halmstads teater, men utan publik. Galan sändes även i år digitalt.

Eldsjälsgalan är Halmstads sätt att uppmärksamma alla de ideella krafter som håller liv i föreningslivet, ett av Halmstads alla pulserande hjärtan.

Galan arrangeras av Halmstads kommun, Destination Halmstad, Hallands Bildningsförbund och RF-SISU Halland i samarbete med Hallandsposten.

Årets mottagare

Årets förening: Halmstads Naturskyddsförening

Juryn har valt att tilldela priset till en förening som under många år varit mycket aktiva inom området natur och miljö. Föreningen engagerar sig i några av vår tids största utmaningar, nämligen klimat, natur och miljö. Föreningen arbetar mycket aktivt för att bevara den biologiska mångfalden och har varit med och bildat både Klimatnätverket i södra Halland och Havsnätverket Laholmsbukten.

Årets eldsjäl idrott: Mats Örjes, Halmstad wakeboardklubb

Med sin outtröttliga energi, sitt varma omtänksamma hjärta och sin stora kunskap har han varit den drivande och entusiasmerande kraften som tillgängliggjort Halmstad Wakepark i Grötvik och skapat en mötesplats för alla generationer oavsett fysiska, psykiska och sociala förutsättningar. Hela parken har under hans ledning tillgänglighetsanpassats in i minsta detalj för att vara inkluderande för alla.

Människor från hela Sverige kommer nu för att utöva sporten wakeboard eller bara få ta del av det sköna häng som finns i parken. Filosofin är att allt går, bara vi gör det tillsammans och har roligt. Då smittar det av sig och underverk sker. Denne ledare är en stor förebild för hur man med hjärta, engagemang och gemenskap kan skapa förändring och utveckling till gagn för alla.

Årets eldsjäl kultur: Anders Bergenek, föreningen Gamla Halmstad

Halmstads egen historiebok. Med ett brinnande engagemang för berättelser lyckas årets pristagare levandegöra vår gemensamma lokalhistoria och föra den vidare mellan generationer. Vår historiska stad hade varit betydligt fattigare utan vår Anders Bergenek.

Årets eldsjäl övrig förening: Ulf Ahlbäck, Halmstad ungdomsbrandkår

Iklädd en uniform och med ett brinnande engagemang för föreningens ungdomar både släcker och tänder han lågor. Denne eldsjäl ivrar för ungdomarna och lägger ner oerhört mycket fritid på att ta hand om dem och fostra dem, inte bara till framtida yrkesutövare utan också till goda samhällsmedborgare.

Årets hedersutnämning: Anders Stålberg, Halmstad innebandyklubb

Med ett brinnande engagemang har han under mängder av år varit en stor kraft inom kommunens föreningsliv och drivit utvecklingen i ett antal föreningar, i synnerhet inom innebandyn. Hans låga brinner för Halmstad innebandyklubb och innebandysporten i alla lägen. Denne man ställer alltid upp, har hög kompetens och alltid full koll vad som skall göras.

Han organiserar föreningens evenemang på ett professionellt sätt, tvättar lagens speltröjor efter tävlingar, sköter marknadsföringen och kommunikationen och organiserar rullstolsinnebandyturneringen Sverigeserien. Nu har han satt siktet på att få till en byggnation av en tillgänglighetsanpassad innebandyhall, så att rullstolsidrotter kan träna och tävla med bra förutsättningar. Elden i denne ledare har brunnit, och kommer att brinna i evighet.

Mer information om Eldsjälsgalan och tidigare års vinnare