• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Digital fixare redo att hjälpa äldre med tekniken

Kommuns första digitala fixare, Zoia Ivanchuck, är redo för uppdrag. Det som började med ett förslag från invånaren Olov Andersson i en dialog om äldreomsorgen har nu blivit verklighet. Kommunen har anställt en digital fixare som hjälper äldre med vardagstekniken.

– Det ska bli jätteroligt att stötta seniorer med den digitala tekniken och göra dem mer delaktiga i samhället. Den som inte behärskar digital teknik hamnar lätt i utanförskap i samhället, säger Zoia Ivanchuk.

Olof Anderssons förslag blev föremål för en omröstning på kommunens webb. Förslaget gillades av tillräckligt många för att tas upp för övervägande i hemvårdsnämnden. Nu är en digital fixare projektanställd under ettårsperiod.

Hembesök hos den som behöver hjälp

Som digital fixare gör Zoia Ivanchuk hembesök. Tjänsten vänder sig till kommuninvånare som är 75 år eller äldre och till personer som bor på äldreboende eller har beviljade hemtjänstinsatser i Halmstads kommun.

Zoia Ivanchuk ska ge dem hjälp att komma i gång med användandet av olika appar, digitala tjänster, sociala medier eller andra kommunikationsverktyg i vardagen.