• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Biblioteket i Oskarström får muralmålning

Oskarström får nu ett nytt konstverk. Mellan den 9 och 13 augusti uppför konstnären Julia Rio en muralmålning på bibliotekets fasad mot Köpmansgatan, i Oskarströms centrum.

Tidigare i somras besökte konstnären Julia Rio Oskarström för att träffa människor som bor och verkar på orten. Julia Rio hade då workshop med ungdomar på United – mötesplats för unga, blev guidad på orten av Oskarströms samhällsförening, och besökte Ateljé Oskar. Konstverket som nu ska uppföras tar utgångspunkt i dessa möten.

Knyter an till textilens betydelse

– Med mitt konstverk vill jag förmedla en varm, trivsam och lekfull känsla som samverkar med Oskarströms miljö och arkitektur. Här har jag plockat in element från betydelsefulla byggnader och platser i Oskarström och vävt dem samman med mitt bildspråk. Symboler från den vackra Albertkällan, geometriska mönster inspirerade av sulfitbostäderna och kristallen som är placerad på ingången till Jutefabriken. Att knyta an till det textila, som främst gjorde Oskarström till en levande bygd, känns extra fint för mig med textil bakgrund, säger konstnären Julia Rio.

Initiativ från samhällsföreningen

Förslaget att uppföra en muralmålning på biblioteket kommer från Oskarströms samhällsförening. Projektet genomförs nu i samarbete mellan samhällsföreningen, Halmstads kommun och fastighetsägaren Pdl & W.

– Det brukar vara väldigt uppskattat och spännande att titta på när muralmålningar uppförs. Så Oskarströmsborna, och alla andra, är välkomna att komma och titta medan Julia Rio målar under veckan, säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst på Halmstads kommun.

Mer om konstnären:

Julia Rio (1991) är en mural och textilkonstnär från Värmland som upptäckte sin passion för hantverk, färg och form vid 10 års ålder. Efter att ha satt upp sitt första virkade gatukonstverk i London år 2013 öppnades en ny port. Det textila översattes snabbt till geometriska och färgglada muraler. Hennes abstrakta kompositioner är en samling av mönster och symboler från resor, möten och platser och bjuder in dig till ett parallellt universum.

År 2018 tog hon examen på Konstfack och sprider nu sin konst via textilier, måleri och workshoppar. Julia ser gatorna som vårt gemensamma vardagsrum, en plats där vi alla ska känna oss trygga och inspirerade.