• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Avdelningschef på kulturförvaltningen en av framtidens kvinnliga ledare

 Kristina Gernes, 35 år, är avdelningschef för kultur och konst på kulturförvaltningen. Men hon är även en av 75 på fackförbundet Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare.

Kristina Gernes, avdelningschef på kulturförvaltningen.

Kristina Gernes, avdelningschef på kulturförvaltningen. Bild: Lennart Alves

För att vända upp och ned på föreställningen om ledarskapet som en manlig arena rankar Ledarna de 75 främsta kvinnliga ledarna en gång om året. De lyfts som goda exempel och inspiratörer, genom att de gör skillnad och visar värdet av ett bra ledarskap.

Men vad tänker en god ledare om det goda ledarskapet? Kristina Gernes delar med sig av sina tankar.

Varför vill du leda andra människor? 

– Jag vill vara med och göra världen bättre, och jag tror att det är möjligt att göra världen bättre, men jag tror att enda sättet att göra det på är tillsammans. 

Vilka är de tre viktigaste egenskaperna hos en god ledare?

– Ödmjukhet, empati och passion. Jag vill vara en förebild för radikal nyfikenhet och jag har en obotlig tro på att allt jag gör kan göras lite bättre.

Har du någon/några förebilder som ledare, vilka och kort varför?

– Jag inspireras av engagerade människor med integritet och en stark inre kompass. På mitt första chefsjobb träffade jag en 12-årig kille som frågade mig vad jag jobbade med. När han hörde mitt svar sade han ”Chef? Men du är ju kvinna!”. Samma vecka hade jag mött en 9-årig tjej som kom till min arbetsplats bara för att få träffa mig som chef och kvinna. Hennes föräldrar berättade efteråt att hon gick omkring hemma och drömde om att hon skulle bli som Kristina när hon blev stor. Båda dessa möten satte djupa spår i mig, för inget av de här barnen hade några förebilder eller en utsikt om att världen kunde vara på ett annat sätt. Därför är det viktigt för mig att agera förebild för unga människor i mitt ledarskap. 

Vem/vad leder dig?

– Mitt inre driv är väldigt starkt. Jag svarar upp mot mitt unga jag, som undrade varför världen såg ut som den gjorde och varför ingen gjorde något åt det. Och jag vill om några år när mitt barn ställer samma fråga till mig kunna svara att jag gjorde det som stod i min makt för att göra världen lite bättre. 

Läs mer om framtidens kvinnliga ledare Länk till annan webbplats.