• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Årets vinnare av Halmstads arkitekturpris – ett välkomponerat och egenritat Komfusenbo i Harplinge

Vinnare av Halmstads kommuns arkitekturpris 2020 blev familjen Ovik på Norrängsvägen i Harplinge. Familjen har på sitt egenritade attefallshus Komfusenbo omsorgsfullt lyckats utnyttja sina 25 kvadratmeter optimalt.

Bygget är en riktig familjehistoria där Johan Ovik tillsammans med sonen Ossian ritade huset. Medan Johan tillsammans med frun Kristin var husets byggherrar. Således blir de ju alla tre vinnare av arkitekturpriset. Det är byggnadsnämnden som beslutar om nomineringarna och finalister, Länk till annan webbplats. och sen har medborgarna röstat på en av tre finalister.

– En idé med denna nominering var just att uppmärksamma ett attefallshus och att de gjort allt själva. Det är en liten och välkomponerad byggnad klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt. Fina nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen, beskriver Jan Prytz, byggnadsnämndens ordförande.

Attefallshus och bakstugan Komfusenbo i Harplinge är en liten röd stuga med vita knutar.

Attefallshus och bakstugan Komfusenbo i Harplinge.

Byggnadsnämndens motivering

Attefallshuset Komfusenbo är en välkomponerad liten byggnad, klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt som för tankarna till äldre byggnadstradition med självbyggeri av hög kvalitet. Upphovsmakarna visar här hur man kan utnyttja sina 25 kvadratmeter på ett optimalt sätt. Hela tre olika funktioner ryms inom byggnadens yta: en bakstuga med vedeldad ugn, ett välventilerat vedförråd och ett växthus i soligt läge. En omsorg om helheten, fina, nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen och ger mersmak.