Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Tillståndslotsen – guidar dig rätt

En väg in för företagare – det är devisen bakom kommunens tillståndslots som guidar rätt bland de tillstånd och regler som gäller för att starta eller bedriva en verksamhet.

Tillståndsteamet

Tillståndsteamet leds av Emma Christensson

Behöver du tillstånd för en tillfällig eller permanent verksamhet? Då kan du boka in ett möte med tillståndsteamet. Teamet består av ungefär tio handläggare från förvaltningar och bolag. De tar inga beslut på plats men kan hjälpa till med vilka tillstånd som kan behövas och göra en förhandsbedömning. Teamet tar emot besök en gång i veckan.

Kontakt

Kontakta kommunen för att boka ett möte, genom att ringa till 035–13 70 00 eller e-posta till direkt@halmstad.se.

Du kan även ta chansen att träffa oss under ett drop-in tillfälle, här kan du läsa mer om hur och när.

Om du redan har upparbetade kontakter med handläggare för olika tillstånd kan du självklart fortsätta med den direktkontakten istället.

Inför ditt möte med tillståndsteamet

Mötet med tillståndsteamet brukar ta en halvtimme. Förbered en enkel presentation av din idé på några minuter. Ta med eventuella underlag, till exempel bilder på lokal, volym på det du ska producera, antal anställda och antal besökare du väntar dig. Efter din presentation går teamet bordet runt med bedömningar av de tillstånd du behöver och vad du ska tänka på. Du får minnesanteckningar från mötet inom några dagar med kontaktuppgifter.

Vill du starta restaurang?

Då kan du själv skapa din personliga checklistalänk till annan webbplats för de tillstånd och myndighetskontakter du behöver på verksamt.se.

Företagslotsen

Om du har behov av ett bredare stöd eller hjälp vid till exempel företagsutveckling eller nyetableringar, kontakta företagslotsen på kommunens näringslivsbolag HNABlänk till annan webbplats.

Fri konsulthjälp

Om du vill starta eller utveckla ditt företag kan du få fem kostnadsfria konsulttimmar av Halmstads Näringslivs AB via Timbankenlänk till annan webbplats.

Susanne och Ryan fick hjälp av tillståndslotsen

Vore det inte spännande att starta en rörelse tillsammans? Det var något som makarna Susanne och Ryan Korsbakke funderat på under en tid. Tanken gick till handling när Susanne fick allt fler förfrågningar från vänner om hennes glutenfria bakverk, och idén om att starta ett glutenfritt bageri med kafé föddes.

Ryan Korsbakke

Ryan Korsbakke fick hjälp med sitt glutenfria bageri av tillståndslotsen

– Jag har erfarenhet av att driva verksamhet och är med i Företagarna, så jag kände till tillståndslotsen sedan tidigare. Då var det ett naturligt steg att ta hjälp därifrån. Det gick smidigt – vi fick snabbt till ett möte där vi diskuterade förutsättningarna för vår idé, och efteråt fick vi en lista på vad som behövdes från olika myndigheter, säger Ryan.

Efter att ha gjort de justeringar som krävdes i lokalen de valt, fick de klartecken från alla instanser. Påsken 2015 var det dags att öppna och det som började i liten skala på fritiden växte snabbt till en rörelse på heltid.

– Vi har gäster som kommer hit med tåg bara för att besöka oss. Den bästa känslan är när en förälder kommer in och säger till sitt barn: "Välj vad du vill!" och barnet svarar: "Men jag är ju glutenallergiker...". De är inte vana vid att kunna välja fritt, berättar Ryan.