Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Torghandel

I Halmstad på Stora torg har du möjlighet att bland annat köpa färsk frukt, grönsaker och blommor. Torghandeln pågår under hela året, måndag till lördag.

Torghandlarnas platser är markerade med vita stenar i hörnen, och en specifik plats tilldelas varje handlare i samband med att kontrakt skrivs. Under vardagar får försäljningen börja tidigast 08.00 och pågå till senast 18.00. På lördagar är försäljningstiderna 08.00-16.00. Undantag är midsommarafton, jul- och nyårsafton då försäljningen måste upphöra 14:00.

Fast plats

Du som är intresserad av torgplats kontakta torgvärden via Halmstad direkt för information om hur torghandel i Halmstad fungerar. Du som är etablerad torghandlare får ditt kontrakt för nästkommande år utskickat senast i december månad. För att du ska vara garanterad en plats under 2017 gäller att kontraktet ska vara påskrivet och utan ändringar i texten, senast den 31 januari 2017.

Tillfällig plats​

Dagkunder ska kontakta torgvärdarna senast dagen innan ankomst och med fördel hör du av dig minst en vecka innan. Du behöver uppge:

 • namn på företag/organisation
 • namn och nummer till kontaktperson
 • vilken datum du önskar en plats
 • vilka produkter du erbjuder

Vi bekräftar din bokning via telefon eller mejl.

När du kommer till torget så blir du visad en plats. Direkt efter att torgplatsen har tilldelats ska biljett/biljetter lösas i automaten i hörnet av Kyrkogatan/Storgatan. Efter uppackning ska fordonet köras bort från torget. Bilparkering är inte tillåten på torget för de med tillfällig plats. Enligt lagen måste försäljaren ha en väl synlig skylt med namn, adress och telefonnummer.

Kostnaden för upplåtelse för torghandel hittar du här.länk till annan webbplats

Skolklasser

Skolklasser som vill samla ihop pengar till sin klasskassa är välkomna att stå
på den norra sidan (mot Brogatan) kostnadsfritt. Detta gäller lördagar mellan 10.00–16.00. Tillåtna varor för skolklasser att sälja är förpackade bakverk. Eleverna får själva ta med sig bord. Biltrafik är enbart tillåten vid etablering och avetablering. Bilisten ska iaktta stor försiktighet gentemot oskyddade trafikanter.

Intresserade skolklasser ska anmäla intresse och ange:

 • önskad dag
 • skolklass
 • ansvarig kontaktperson med telefonnummer och mejladress

Vi bekräftar din anmälan via telefon eller mejl.

 • Varför har ni gjort nya kontrakt?


  De nya kontrakten är framtagna för att förtydliga vilka regler som gäller och underlätta för torghandlarna att ta del av regelverket. Vi har även haft vissa problem med efterlevnaden av reglerna och det är därför viktigt att man som torghandlare, om man vill ha en plats, godkänner villkoren i samband med att man tecknar kontrakt med kommunen.

  För att få en plats 2014 måste det nya kontraktet skickas in senast 31 januari 2014.

 • Varför måste torghandlarna flytta 2014?


  Handlarna måste flytta för att de nya kontrakten innehåller nya platser. Tanken med de nya platserna är att förenkla för kunderna och samla varuslagen, så att servering finns på en del av torget, grönsaker och livsmedel på en del och blommor på en annan osv. Förändringen görs också för att torget lättare ska kunna nyttjas för evenemang av olika slag. Vi vill ha ett levande torg med både handel och folkliv. Ytterligare en aspekt är att Brogatan framför torget kommer att byggas om, och då förändras ytorna.

  Teknik- och fritidsnämnden fick i uppdrag att se över funktionerna på Stora Torg och torghandeln i syfte att utveckla användningen av torget och skapa ett mer attraktivt torg. Beslut om nya riktlinjer för Stora Torg började gälla fr.o.m. 1 maj 2013. De nya platserna delas dock inte ut förrän kontrakten förnyas vid årsskiftet.

 • Hur ser reglerna ut i andra städer?


  Vi har jämfört med ett antal andra städer. Alla har klart olika förutsättningar, men i stora drag är reglerna ganska lika regler vad gäller försäljningstider, föreskrifter och bilar.
 • Vad gäller för bilarna?


  Det är förbud mot att parkera bilar på torget 15 april till 15 oktober. Under den tiden får transporter på torget bara ske i samband med etablering och avetablering av torgplatsen. Försäljningen får inte börja förrän fordonet är flyttat. Specialfordon, så som kylbil för livsmedel, kan få särskild dispens.

  Under den kalla årstiden (15 okt-15 april) så kan man söka tillstånd för att få ha en personbil på sin torgplats under tiden som handel pågår. Bilen måste dock rymmas inom den plats man har tillstånd för.

 • Vad händer om man som torghandlare bryter mot kontraktet?


  Följer man inte de regler som gäller för torghandeln kommer kommunen häva avtalet och då mister man sin plats. Torgvärdarna finns på torget för att hjälpa torghandlarna att göra rätt om det uppstår frågetecken.