Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Rekordmånga driver UF-företag

SM i företagsamhet. Bild: Ung Företagsamhet

Rekordmånga gymnasieungdomar i Halland driver UF-företag. Jämfört med förra läsåret handlar det om en ökning med 23 procent.
– Vi är väldigt glada över det stigande intresset. Men samtidigt önskar vi att ännu fler ungdomar fick chansen att lära sig entreprenörskap under skoltid. Många yrkesförberedande linjer ger inte möjligheten, säger Ida Thorén Olsson, regionchef för Ung Företagsamhet Halland.

Totalt i länet driver 1 355 ungdomar UF-företag det här läsåret. Av dem finns 421 i Halmstads kommun. Flest företag startas på högskoleförberedande program som ekonomi, handel och teknik, och färre på yrkesförberedande utbildningar. I topp ligger Kattegattgymnasiet med 167 företag, följt av Sannarpsgymnasiet med 124 företag och Sturegymnasiet med 58 företag.

Smart samhällsinvestering

Att erbjuda unga möjligheten att lära sig driva företag är en smart samhällsinvestering – forskning visar att de som driver företag i gymnasiet oftare startar företag, tjänar mer och är arbetslösa mindre än andra.

– Det viktiga med att driva UF-företag är inte vilken idé man har, utan den utveckling man går igenom under läsåret. Det handlar till exempel om att ge den unga människan en chans att växa, att lära sig ta ansvar, att skaffa sitt första nätverk och att lära sig hur man fungerar i grupp, säger Ida Thorén Olsson.

På vissa program är 100 poäng entreprenörskap obligatoriskt, i andra är det frivilligt för skolorna att lägga in kursen. Det finns också möjlighet för elever att läsa entreprenörskap som individuellt val där kursen inte ingår i det valda programmet.

Erbjuds sällan på praktiska program

Det är vanligt att kursen i entreprenörskap inte erbjuds på mer praktiskt inriktade program, trots att anställning i småföretag eller egen företagande är vanligt efter avslutad utbildning.

– Många kommuner funderar på hur de ska lösa kompetensbristen på arbetsmarknaden. I det läget är det viktigt ta tillvara metoder som vi vet fungerar, som utbildning i företagande. I en årskull får ungefär 30 procent av eleverna möjligheten – men vi skulle önska att siffran var 100 procent, säger Ida Thorén Olsson, som även framförde detta budskap när kommunen nyligen bjöd in till näringslivsforum om kompetensförsörjning.

Resultatet av en långsiktig satsning

Varför ökar då ungas företagsamhet? Viktiga förklaringar är att Ung Företagsamhet för ungefär tio år sedan inledde en målmedveten och långsiktig satsning som bland annat innebar ökad närvaro i grundskolan och framtagning av läromedel för att främja entreprenöriellt lärande. För tre år sedan ökade dessutom Region Halland och samtliga halländska kommuner anslagen till UF rejält.

– Det blev möjligt för oss att anställa en skolinspiratör på heltid och den personen har kunnat ge ett bra stöd till lärarna. Nu kan vi se resultatet av de höjda anslagen och av det långsiktiga arbetet inom grundskolan, säger Ida Thorén Olsson.

Stor medvetenhet om vikten av hållbarhet

En tydlig trend bland de unga företagarna är att intresset för hållbarhet har ökat, inte bara miljömässig utan även social hållbarhet. Inför att en produkt börjar tillverkas eller en tjänst erbjuds funderar ungdomarna över sådant som varifrån materialet kommer, hur stor miljöbelastningen är och om återvunnet material kan användas.

– UF-företagarna har gått från att sälja en produkt och skänka en del av inkomsten till en välgörenhetsorganisation, till en stor medvetenhet i det egna företagande och det är verkligen glädjande, säger Ida Thorén Olsson.

Statistik för Hallandlänk till annan webbplats
Resultat av Ung Företagsamhets verksamhetlänk till annan webbplats