Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu kan butiksägarna smycka sina entréer utan bygglov

Från 1 november kan butiks- och restaurangägarna i centrala Halmstad få marknadsföra varor vid sina entréer och även smycka dem utan att behöva söka bygglov. Inom vissa givna ramar.

Per Arbin, Fastighetsägarna, Joakim Lind, Halmstads kommun, och Sanna Westerberg, Halmstads City Utvecklings AB är nöjda med att butiker och restauranger nu får smycka med krukor och trottoarpratare.

Förändringen är efterlängtad, berättar Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Halmstad:

– Nu kan verksamhetsutövarna synliggöra sitt utbud, med bibehållen tillgänglighet dessutom. Det underlättar också fastighetsägarnas arbete med att få rätt verksamhet på rätt plats och med att skapa en fin fysisk miljö.

Förändringen har genomförts efter önskemål från näringsidkarna, framfört via styrgruppen Stadens hjärta. Detta är ett samverkansprojekt mellan Halmstads kommun, Fastighetsägarna i Halmstad och Halmstad city.

Såväl bygg- och miljönämnden som teknik- och fritidsnämnden har fattat beslut i frågan. Teknik- och fritidsnämnden beslutar om villkor för användandet av en plats, medan byggnadsnämnden beslutar om hur butiksexponeringen ska utformas. Båda sa alltså ja.

Enklare utsmyckning blir tillåten
Det som nu blir tillåtet är krukor, entrémattor och trottoarpratare som placeras vid verksamhetens entré i direkt anslutning till fasaden. Dessa måste dock följa vissa regler så att de säkert fungerar för funktionshindrade. Exempelvis ska trottoarpratare ha en rund ”sarg” runt foten som förhindrar att någon fastnar i den.

Enligt ett tidigare beslut i dåvarande tekniska nämnden har butiksägare som har velat pynta utanför sina entréer inte fått detta.

"En hjärtefråga för näringslivet de senaste åren"
– Att få lov att exponera utanför sina verksamheter har varit en hjärtefråga för näringslivet i stadskärnan de senaste åren. Därför känns det fantastiskt kul att vi hittat en lösning som alla parter står bakom. Nu ska vi se till att höja mysfaktorn och den visuella utformningen i city, säger Sanna Westerberg, vd för Halmstads City Utvecklings AB.

De nya reglerna för butiksexponering har tagits fram i samråd med funktionsrättsorganisationer och tillgänglighetskonsulenter.

– Många olika parter har samarbetat men nu är de nya reglerna klara, lagom till julskyltningen, konstaterar Joakim Lind, tillväxtstrateg på kommunen.

I en ny riktlinje för butiksexponering framgår vilken typ av butiksexponering som butiksägarna inte behöver söka tillstånd för, samt vad som fortfarande kräver tillstånd. Butiksexponering som kräver tillstånd från polisen är exempelvis varuställ, bänkar och liknande.