Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Insatser för arbetssökande

Är du arbetssökande mellan 16–64 år och behöver hjälp för att komma ut i arbetslivet kan kommunen erbjuda råd, stöd, kompentensutveckling och praktik.

Stöd för dig som är 16–24 år

Du som är 16–24 år och varken arbetar eller studerar kan få stöd av ungdomskraft. Här kan du få vägledning, praktik, få hjälp att söka jobb eller bara prata med någon om din framtid och vardag. Målet är att du ska få ett arbete eller börja studera.

ungdomskraft får du träffa ungdomshandläggare, arbetsförmedlare, studie- och yrkesvägledare och kurator. Olika personer som är bra på olika saker, och som alla har en sak gemensamt – ett stort engagemang för din framtid. Du möts med respekt och personalen finns till hands för att ge det stöd du behöver för att finna din egen kraft att komma vidare. Vilken hjälp du får beror på dina egna mål, förutsättningar och behov. Praktiken matchas så långt som möjligt efter dina egna önskemål.

Kommunen har också prova-på-platser, där du praktiserar i tre månader följt av en tidsbegränsad anställning i tre månader. Hit ansöker du via Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats.

Stöd för dig som är 25–64 år

Är du arbetslös och har fyllt 25 år? Har du kontakt med Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats eller enheten för ekonomiskt bistånd? Då kan det hända att du blir hänvisad till arbetsmarknadsenheten på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Det första som händer är att du får träffa en handläggare. Tillsammans gör ni en planering som passar just dig. Syftet är att hjälpa dig på vägen mot ett arbete eller utbildning.

Du kan till exempel få stöd i att söka jobb, vägledning inför utbildning, branschvisa introduktionskurser, praktik på kommunen eller inom näringslivet.

Praktik

Som arbetssökande har du möjlighet att få en praktikplats genom kommunens arbetsmarknadsenhet. En praktik kan ske antingen vid någon kommunal förvaltning eller inom näringslivet. För att få tillgång till praktik ska du vara arbetslös, 16–64 år och vara anvisad till arbetsmarknadsenheten. En sådan anvisning sker i regel från Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats eller enheten för ekonomiskt bistånd.

Syftet med en praktik är främst att du ska få ökad arbetslivserfarenhet men den kan också ha andra syften, till exempel om du vill testa ett visst yrke. För den som av någon anledning varit borta från arbetsmarknaden under längre tid finns också möjlighet till praktik i form av arbetsprövning eller arbetsträning.

Arbetsmarknadsenheten har också tillgång till praktikplatser inom egna verksamheter, bland annat på Haldahuset, Aleskogens Hunddagis, stadsbondgården Olofstorp, Byggåtervinningen och Kretsloppan. Du har också möjlighet att få en plats i något av de samverkansprojekt som bedrivs av  bland andra Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Halland, kommunala förvaltningar och bolag eller aktörer inom näringslivet.