Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Ljusfesten 3 december

Mitt i julskyltningen flödar ljuset återigen genom Halmstad i form av Ljusfesten. I år är temat ”Upplyst”. Temat syftar på såväl artificiellt som levande och mentalt ljus.

Tid: Söndagen den 3 december, kl. 17.00-20.00 i centrala Halmstad.

Från ett videoverk som kommer visas under kvällen.

Den som varit på Ljusfesten tidigare år vet att det handlar om stora och små ljusinstallationer i många variationer.

– Det kommer inte att finnas något program utan du blir ”drabbad” av upplevelser när du är ute och går. Det kommer till exempel att hända saker längs hela Storgatan och vid Norre torg, berättar Charlotte Ek Wirack, som tillsammans med Rebecca Sellergren är projektledare. 

Invigning vid Stadsbiblioteket kl. 17.00

Henry Bengtsson, kommunchef och Margareta Ek, verksamhetsledare på Dramalogen, inviger Ljusfesten kl. 17.00, vid Stadsbibliotekets kortsida mot Nissan, där även en stor ljusinstallation kommer att finnas.

Samma kväll är det även julskyltning i centrum, här hittar du programmet för julskyltningenlänk till annan webbplats.

Medverkande i Ljusfesten

 • Charlotte Libäck  Charlotte Libäck är en del av kulturklustret Dramalogen i Halmstad. Där arbetar hon med teater i alla dess former och gör även mycket installationer och kostym, gärna i kartong.Vid Ljusfesten deltar hon med installationen "Jelly Fish Light" är inspirerad av alla de lysmaneter som lyser upp i de mörka havsvattnen runtom i världen.
 • Robert Hais  Robert Haislänk till annan webbplats är en Halmstadbaserad konstnär som främst arbetar med installationer, objekt och skulpturer, gärna i det offentliga rummet. Bakom hans verk finns alltid en historia eller narrativ som ger verket liv. Under Ljusfesten i år kommer han att bidra med projektionen ”Square man exit”.Verken behandlar platsspecifka animationer/video i det offentliga rummen. Nödutgångssymbolen är huvudpersonen i samtliga animationer (en av animeringarna kommer ta plats i Halmstad) som tillsammans med sin kontext berättar samtida historier mot bakgrund av bl.a. politik, kärlek, humor, “världen idag”, etc. Det är platserna som i samklang med narrativen gör verket. Att använda de specifika attributen som finns på resp. plats/rum/samhälle är en fundamental del i projekten.Verket kommer visas uppe mellan 30 november och 11 december.
 • La Shakers och Magma  Magdansgruppen La Shakerslänk till annan webbplats och Magma Eldkonstlänk till annan webbplats sammanstrålar igen! Under Ljusfesten hittar vi dem vid Peter Mandls konstverk ”Neptunus” vid Norre torg, där de titt som tätt dyker upp för att förtrolla i växelvis mjukt och dramatiskt framträdande. I sina koreografier och musikval gillar de att blanda klassisk orientalisk dans med västerländska influenser och mycket glädje.
 • Mikael Ericsson  Den mångfacetterade konstnären Mikael Ericssonlänk till annan webbplats kommer att bidra med ett videokonstverk under Ljusfesten. Ericsson har lämnat många spännande produktioner och konstverk bakom sig och utgår numera från kvarnofonen i Harplinge.
 • Jonas Börjesson  Jonas Börjessonlänk till annan webbplats är en videokonstnär som oftast jobbar med analoga tekniker. Han har bland annat ställt ut på Vårsalongen flertalet år och belönats med Halmstads kommuns kulturstipendium för sin avancerade videokonst.Innehållet bygger oftast på färg och form med en hypnotiserande och nostalgisk känsla. Utanför videokonsten jobbar han även med större filmproduktioner, såsom bioaktuella filmen ”BORG”. På Ljusfesten ställer Jonas Börjesson ut en
  TV-installation med gamla TV-apparater i Norre port.

 • Lars Bylund  Lars Bylund arbetar med konst och försöker bygga upp verk som om de vore dikter med experiment som metod. Han kommer att medverka under Ljusfesten med en gnistrande skulptur.
 • Magnus Lundberg  Magnus Lundberg har under åren ställt ut på olika hemliga ställen i Halmstad som gerillakonstnär. Kanske har du sett hans vita gestalt på trädet i Norre katts park och är sugen på fler verk av Halmstadkonstnären? Då kan du med glädje gå på Ljusfesten där han ställer ut skulpturen ”höstdamen”.
 • Peter Bengtsson och Margareta Ek  Allkonstverkarna gör en fasadprojektion under Ljusfesten. Peter Bengtsson och Margareta Ek jobbar med allsköns uttryck där animerad film på olika sätt varit en favoritmetodik genom åren.De har ofta gjort animerade teaterscenografier eller kort och barnfilmer, men nu blir det projektion på 35 meter fasad centralt placerad i staden.– Kom och förundras! Det kommer att bli fantastiskt, hälsar de.
 • Fredrik Davidsson  Den välkända och vitt och brett turnerande musikern Fredrik Davidsson förgyller kvällen på ett överraskande sätt med trumpeten i högsta hugg.
 • Köörmit  Högskolan i Halmstads studentkör Köörmitlänk till annan webbplats är en blandad kör med både studenter och andra lokala sångare som njuter av att sjunga tillsammans. På Ljusfesten kommer de att marinera kvällen i toner om du vågar höja blicken…
 • Daniel Sanjay  Daniel Sanjaylänk till annan webbplats  är en väletablerad kulturpersonlighet som du kommer att kunna stöta på där och när du minst anar det.