Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Råd vid värmebölja

Det är viktigt att ta hand som sig själv och sina anhöriga under perioder med höga temperaturer. Vi påverkas olika mycket när värmen slår till.  

För att risken för hälsoproblem ska öka i ett land som Sverige, där det inte är så varmt i vanliga fall, räcker det att temperaturen når 26 grader. Nedan följer några tips på hur du minskar riskerna.

Ersätt vätskan du förlorar

Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas. Äldre personer och de med funktionsnedsättning kan behöva påminnelser och hjälp att dricka.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum. En fläkt kan vara bra.

Är det för varmt i hemmet kan det vara bra att uppsöka en sval miljö när temperaturerna är som högst mitt på dagen. Köpcentrum och matbutiker brukar ha en bra inomhustemperatur. Även stadsbiblioteketlänk till annan webbplats är svalt. Du är även välkommen till Halmstad Arenalänk till annan webbplats där du kan sätta sig en stund i A-hallen, eller i gamla ishallen om du är riktigt varm. Glöm inte att kolla öppettiderna!

Svalka kroppen

Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och snabb andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Även onormal trötthet och yrsel kan vara tecken på att hälsan är påverkad. Munntorrhet och minskad urinmängd kan vara symptom på vätskebrist.

Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Du kan också besöka 1177:s webbplatslänk till annan webbplats. Även Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats har mer information.

Påminn gärna vänner och familj om det här råden och ta hand om dig.

De som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren är:

  • äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer som tar viss medicin (t. ex. vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) bör rådgöra med sin läkare