Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Snabbare utryckningar - varje sekund är viktig

När en trafikolycka, brand eller annan allvarlig händelse inträffar är det viktigt att räddningstjänsten snabbt är på plats. Varje sekund kan vara viktig. Utifrån många års erfarenhet och kunskap hade utryckningspersonalen på räddningstjänsten i Halmstad ett förslag för att förkorta larmprocessen. Förslaget blev ett projekt och nu står det klart - ett förbättrat larmrum på BAS med helt ny utformning och teknik.

- Jag tror att utformningen av vårt larmrum är unikt, jag har i alla fall varken sett eller hört talas om någon annan station i Sverige som har något liknande, säger Arvid Samuelsson, brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad.

För tre år sedan startade räddningstjänsten i Halmstad ett arbete för att göra larmkedjan mer effektiv, både när det gäller hur räddningspersonalen tar emot larminformation och de åtgärder som görs i samband med en utryckning.

Som ett led i arbetet föreslog personalen att utrymmet där de har sina utryckningskläder skulle förändras. Förslaget blev ett unikt projekt som har formats och förfinats efter personalens idéer och erfarenheter. För en vecka sedan stod det nya så kallade larmrummet klart och räddningstjänstens personal kunde ta det i bruk efter ett halvårs byggnation.

- Jag tyckte att personalens idé var mycket bra redan från början och kunde se klara fördelar och tidsvinster med förslaget, säger Arvid Samuelsson, som varit involverad i arbetet med det nya larmrummet.

Viktiga förändringar

 • Det nya larmrummet förbättrar genom sin utformning flödet och sparar tid
  vid larm. Personalen i utryckningsstyrkan placerar sina kläder på speciella
  platser, så kallade kommenderingsplatser. Utformningen bidrar till att
  personalen kan få en bild av händelsen via kartor och skärmar under tiden
  de klär på sig.
 • En ny presentationsteknik för larm gör det möjligt för utryckningsstyrkan att tidigt få information och en bra bild av händelsen.
 • Det nya larmrummet är ett avskilt utrymme på BAS. Det ger arbetsro för
  utryckningsstyrkan samt minskar påverkan på lokalerna i närheten, bland annat vad det gäller röklukt och sot. Arbetsmiljön blir bättre och personalen blir förhoppningsvis friskare.