• Halmstads webbplatser

Arvoden

Som förtroendevald har du rätt till arvode för dina politiska uppdrag enligt Halmstads kommuns arvodesbestämmelser. I samband med att du deltar på ett sammanträde kan du även ha rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst, för resa och för parkering. Du ska styrka utlägg för parkering med kvitto.

Så får du din ersättning

Arvodet betalas ut den 27:e månaden efter sammanträdet eller förrättningen. Du begär ersättning via e-tjänsten "Ersättning till förtroendevald".

Begär ersättning

Dessa sammanträden får du arvode för

  • För varje påbörjat sammanträde inom kommunen får du ersättning med ett fast belopp, detta oavsett hur långt sammanträdet är.
  • För kommunfullmäktiges budgetsammanträde som pågår mer än 7 timmar får du dubbelt arvode.
  • Vid deltagande i fler sammanträden som påbörjats under ett och samma dygn får du maximalt två sammanträdesarvoden.
  • Du får inget sammanträdesarvode vid sammanträde med valberedning som sker i omedelbar anslutning till kommunfullmäktige.
  • Du får inget sammanträdesarvode vid sammanträde med arbetsutskott, beredning och dylikt i omedelbar anslutning till respektive nämnds sammanträde.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst

  • Vid sammanträde eller förrättning inom kommunen kan du begära att få ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Du kan maximalt få ersättning för 10 timmar per dygn.
  • Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår inte till kommunråd eller förtroendevald som har årsarvode, enligt Halmstads kommuns arvodesbestämmelser bilaga B, för sammanträde eller förrättning inom kommunen som berör samma nämnd eller kommitté som årsarvodet avser.
  • Vid deltagande i utbildning utgår alltid ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Ersättning för resa och parkeringsavgifter

  • Du kan begära att få ersättning för resa och utlägg för parkering i samband med att du deltar på ett sammanträde inom kommunen.
  • Endast en reseersättning utgår vid två eller flera omedelbart följande sammanträden eller förrättningar.
  • För resa i samband med sammanträde eller förrättning kan du få reseersättning enligt för kommunens arbetstagare gällande reseavtal.
  • Ersättning för parkeringsavgifter ska styrkas med kvitto.
  • Kvitto för parkering och liknande bifogas i samband med att du registrerar ditt arvode i e-tjänsten.

Anmäl ditt konto för att få utbetalning

För att få din ersättning utbetald behöver du anmäla dina kontouppgifter och bank till Nordea som är kommunens kontaktbank.

Du anmäler ditt konto digitalt via Nordeas webbplats. Du behöver identifiera dig med mobilt bank-id samt uppge arbetsgivarnummer 640376.

E-utbildning om arvoden och ersättningar

Under e-utbildningen "Arvoden och ersättningar" går vi igenom de vanligaste frågorna om arvoden och ersättningar.

Arvodesbestämmelser

Omställningsstöd och pensioner (OPF-KL)

Som förtroendevald är ditt årsarvode och dina sammanträdesersättningar pensionsgrundande enligt bestämmelser om pensioner för förtroendevalda enligt OPF-KL (omställningsstöd och pensioner för förtroendevalda). Pensionsavgiften är för närvarande 4,5 procent på den pensionsgrundande inkomsten.

Under vissa förutsättningar har man som förtroendevald också rätt till så kallad omställningsstöd under en viss tid när uppdraget som förtroendevald har upphört. Detta gäller om man sammanlagt har uppdrag på minst 40 procent .

Arvodesbesked (lönebesked)

För förtroendevalda inom Halmstads kommuns förvaltningar samt de bolag som använder Heroma som lönesystem gäller nedanstående. Vissa bolag använder inte Heroma som lönesystem (HFAB, HEM och Hallands Hamnar) och utbetalning och lönebesked sköts utifrån respektive bolags rutiner, vid frågor om arvodesbesked kontakta därför aktuellt bolag. 

Från och med januari 2023, så skickas inga arvodesbesked ut med e-post. Detta för att e-post är ett osäkert och därmed olämpligt sätt att skicka känslig information på. Därför får du ta del av ditt arvodesbesked på sätt som är mer säkra än e-post.

Arvodesbesked i digital brevlåda

Halmstads kommun är anslutna till KIVRA – en digital brevlåda. Där kommer dina lönebesked (arvodesbesked) att finnas tillgängliga. I KIVRA hittar du beskeden under ”Mina meddelanden”.

Du kan aktivera KIVRA på din dator, platta eller ladda ner appen till din telefon. Tjänsten är gratis.

Det är enkelt att ansluta till KIVRA. Det gör du genom att först lägga upp ett konto och bekräfta det med mobilt bank-id. Har du inte mobilt bank-id då kan du ansöka om det hos den bank där du är kund.

Läs mer om KIVRA och skapa ett konto. Länk till annan webbplats.

Annan digital brevlåda
Har du annan digital brevlåda som Billo eller Min Myndighetspost, så kommer ditt lönebesked där. Det är Skatteverkets mina meddelanden som skickar vidare till den digitala brevlåda som du har.

Lönebesked i Heroma självservice

Du kan också se ditt lönebesked (arvodesbesked) i Heroma självservice Länk till annan webbplats.. Gå in under ”personligt” och sedan ”löneuppgifter”.

Lönebesked från din bank

Det finns också möjlighet för dig att få ditt arvodesbesked genom din bank. Vill du veta mer så kontakta den bank där du är kund.

Om du har frågor om ditt lönebesked

Om du har frågor eller funderingar, kontakta HR service-support på
telefon: 035-13 75 00
e-post: hrservice@halmstad.se

Kontaktdagar

I Halmstads kommuns arvodesbestämmelser regleras möjligheten till kontaktdagar.

Uppdrag i nämnd och styrelse

Respektive nämnd och styrelse ska ge ledamöter och ersättare rätt till, att efter egen bedömning, utföra förrättningar i form av kontaktverksamhet, studier av verksamhet och dylikt.

Antalet förrättningar med ersättning får inte överskrida 6 heldagar alternativt 12 halvdagar per kalenderår och per förtroendevald. Respektive nämnd och styrelse ska närmare utforma regler för denna verksamhet.

Har du frågor kring vad som gäller för din nämnd eller styrelse, vänligen kontakta aktuell sekreterare.

Uppdrag enbart i kommunfullmäktige

Kontaktdagar tillämpas även för ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige som inte har uppdrag i nämnd eller styrelse. Antalet förrättningar för dessa får inte överskrida 3 heldagar alternativt 6 halvdagar.

Vid frågor om innehåll och användning av kommunfullmäktiges kontaktdagar ska kommun-fullmäktiges ordförande kontaktas.

Arvode kontaktdagar

I Halmstads kommuns arvodesbestämmelse, som finns längre upp på sidan, kan du läsa mer om vilket arvode som utgår vid kontaktdagar.