Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Femklövern sitter kvar tillsvidare trots beslut om S-budget för 2017

På tisdagen röstade kommunfullmäktige igenom en socialdemokratisk budget vilket väcker många frågor kring det politiska styret. Carl Fredrik Graf (M) sitter tillsvidare kvar som kommunstyrelsens ordförande och fortsätter driva Femklöverns politik. Nu väntar samtal med Socialdemokraternas kommunråd Anders Rosén för att diskutera vägar framåt.

Carl Fredrik Graf har sedan 2006 varit kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Våren 2016 bröt SPI välfärden samarbetet med Femklövern vilket ledde till att ingen gruppering i fullmäktige har egen majoritet. I budgetomröstningen fick Socialdemokraterna stöd av Vänsterpartiet, SPI välfärden och Sverigedemokraterna. Det innebär att en socialdemokratisk budget börjar gälla 1 januari 2017.

– Det här innebär inte en helomvändning för kommunens verksamheter, snarare en justering. Vi har ett stort ansvar mot våra invånare och medarbetare i den här processen, säger Anders Rosén (S).

Nu påbörjas diskussionen om hur Halmstad kommer att ledas framöver.

– Nu har kommunfullmäktige beslutat om en ny budget som vi i Femklövern inte står bakom. Det är upp till Anders Rosén att visa hur och med vem han tänker genomföra sitt budgetförslag. Jag tror att det kommer att ta minst ett par månader innan vi vet hur den politiska ledningen i Halmstad ska organiseras. Fram tills dess kommer vi i Femklövern fortsätta att fullgöra lednings- och ordförandeuppdrag, säger Carl Fredrik Graf (M).

Nu återstår att kunna genomföra en socialdemokratisk budget trots majoritet för Femklövern i nämnder och styrelser.

-Jag kommer först och främst diskutera situationen med partiet och sedan i lugn och ro ta en diskussion med Carl Fredrik Graf för att nå en ansvarsfull lösning. Därefter återstår även en diskussion med kommunens tjänstemän för att på ett så bra sätt som möjligt genomföra vår budget, säger Anders Rosén (S).

Fakta nyval och extraval

Många ställer nu frågor om eventuella nyval till kommunens nämnder och styrelser. Det kan under vissa förutsättningar bli nyval. För att det ska hända krävs först att ett antal partier ingår en officiell överenskommelse om samverkan och får majoritet i fullmäktige. Därefter återkallas uppdragen för de förtroendevalda som nu sitter i nämnder och styrelser och sen beslutar fullmäktige om nya.

Enligt en lag som trädde i kraft 2011 kan det också utlysas ett extraval så att invånarna får rösta mellan två ordinarie val. Extra val ska hållas om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i fullmäktige röstar för det.

I nuläget finns inget officiellt samarbete som ger majoritet i fullmäktige.