Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sveriges klimatsäkraste hamn finns i Halmstad

Sveriges klimatsäkraste hamn för bilimport är nu invigd. Detta efter att ha investerat 56,6 miljoner kronor i att höja marknivån i den del av Halmstads hamn som hanterar bilimport kan man nu påstå det.

 Landshövdingen Lena Sommerstad som tidigare var miljöminister förrättade invigningen som inleddes av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf som sammanfattade investeringen i tre ord, håålbarhet, kundperspektiv och framsynthet.

–Vi har nu en av Sveriges mest hållbara hamnar, sa kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf.

Bakgrunden är att antalet stormar som drabbat hamnen har ökat dramatiskt de senaste åren och efter stormen Gudrun 2005 stod stora delar av bilimporthamnen under vatten. 1.685 bilar till ett värde av 300 miljoner kronor stod i vatten, en del hela vägen upp till instrumentpanelen och man tvingades skrota de fabriksnya bilarna då elektroniken kunde vara skadad av påhälsningen av saltvatten.

Kunde lämna hamnen

Då drabbades både Volkswagen Group Sverige (VGS) och BMW och den gången tog försäkringsbolagen kostnaden men eftersom flera stormar dragit in över Halmstad och hamnen efter det ser inte längre försäkringsbolagen stormar som en oförutsedd händelse och då gäller inte försäkringarna.

Företagen skulle vara tvungna att lämna Halmstad om något inte gjordes. Och det var viktiga kunder både för HallandsHamnar och bilimportföretage Axess Logistics.

Bilimporthamnen i Halmstad tar emot 85 000 fabriksnya bilar varje år.

Ett av skäl till att Halmstad blir först med att ta konsekvenserna av klimatförändringarna är att hamnen påverkas svårt när vinden kommer från väst eller sydväst, vilket trycker på havet mot kusten och bort från Danmark.

Har höjt 20 fotbollsplaner

Det var i maj förra året som HallandsHamnar startade stora satsning vars prislapp landade 56,6 miljoner kronor. I tre etapper har totalt 140.000 kvadratmeter, motsvarande 20 fotbollsplaner av Kattegatthamnen höjts med en och en halv meter, vilket motsvarar 3 meter ovanför vattennivån. Det har krävts 300.000 ton fyllnadsmassa som har fraktats dit av 10.000 lastbilar.

För att ytterligare skydda mot vågbildning byggdes en skyddsmur mot havet som är 3,5 meter över havsnivån. På muren finns ett drygt två meter högt staket.

Fakta

Hamnen i Halmstad har en total yta på 450 000 kvadratmeter, 3 kilometer kajlängd och ett kajdjup på mellan 6,5 och 11 meter.

Det var hösten 2012 som Varbergs och Halmstads kommuner beslutade om att slå ihop sina hamnar och skapa någonting helt nytt. Hamnbolagen i Varberg och Halmstad är bland de ledande inom skogsprodukter som sågande trävaror, recycling, metaller och import av bilar. Genom det gemensamma bolaget har det skapas ett konkurrenskraftigt alternativ för container, jämvägspendlar och RoRo. HallandsHamnar ägs av de två kommunala hamnbolagen i Halmstad och Varberg.