Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu är vi 100 000 Halmstadbor

Antalet Halmstadbor ökar stadigt och nya siffror visar att i dag, den 10 april, blir vi 100 000 kommuninvånare. Grattis till oss!

- Vi får veckovisa siffror på befolkningsutvecklingen och i dag kommer Halmstadbo nummer 100 000 att registreras. Exakt vem det blir går inte att säga. En hel familj kan flytta hit samtidigt och då registreras alla på samma dag, samtidigt som nyfödda inte registreras direkt utan där släpar siffrona lite, säger Max Wehlin, analytiker på Halmstads kommun.

Det officiella firandet med anledning av att Halmstad blir 100 000 skedde i samband med alla hjärtans dag den 14 februari. När planeringen inleddes tydde siffrorna på att Halmstad skulle bli 100 000 under första kvartalet, men det dröjde alltså tio extra dagar.

Fakta om befolkningsökningen

De senaste åren har tillväxttakten ökat rejält och även om vi nu ser en liten avmattning, så spås Halmstads befolkning öka betydligt snabbare än för bara fem år sedan. Ökningen sker främst genom inflyttning, vilket gör att det är allt fler halmstadbor som är födda och uppväxta någon annan stans. Det är också fler som är födda utanför Sverige.

Den genomsnittliga inflyttaren kommer från en näraliggande kommun i södra Halland och är väl etablerad inom sitt yrke. Till skillnad från storstäderna, som har inflyttning från hela Sverige, har Halmstad ett mer lokalt upptagningsområde, vilket är i linje med andra städer av samma storlek.

Att vara en populär inflyttningskommun kan innebära vissa utmaningar. Bland annat ett ökat behov av bostäder, skolor, förskolor, socialtjänst och äldreomsorg. Dessutom påverkas trafik och infrastruktur.

Men det ger också många möjligheter. Till exempel blir det fler potentiella skattebetalare i kommunen och fler som kan försörja våra yngre och våra äldre. En större stad har också den stora stadens utbud och möjligheter, som till exempel kan ge nya företag och nya restauranger och kaféer, samt även ge mer livskraft till våra mindre tätorter.

Halmstads kommun vill fortsätta växa för att utvecklas som en attraktiv plats mellan storstadsregionerna i norr och söder. År 2050 är siktet inställt på 150 000 invånare.