Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Information om algblomning i havet

På tisdagen konstaterades att ansamlingar av blågröna alger (cyanobakterier) nådde kusten. Rapporter kom från bland annat i Svärjarehålan, Tjuvahålan och delar av Östra stranden.

Algerna flyttar på sig snabbt beroende på hur vinden blåser och strömmarna rör sig och därför kan de förekomma i havet runt hela kusten. Alg-ansamlingar kan blåsa in på mycket kort tid men kan också försvinna lika snabbt.

Enligt Allmänhetens oceanografi för SMHI i Göteborg så sker det med största sannolikhet ingen algblomning på västkusten utan det som ses i Laholmsbukten är förmodligen rester från Östersjön. Man tror dock att dessa rester innehåller cyanobakterier.

Algerna är i nuläget inte så frekventa att det finns anledning att helt avråda från bad. Är vattnet klart är det ingen fara att bada - finns det alger så märker man det och bör hitta en annan strand.

Var uppmärksam, använd sunt förnuft och följ råden nedan:

  • Undvik bad eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda.
  • Har du ändå badat i vatten med algblomning så skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation, skölj ögonen med rinnande vatten.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Hur ser algblomning ut?

Vattnet täcks av en hinna eller klumpar med olika gröna och/eller bruna nyanser. Vattnet är kraftigt grumlat av små trådar eller "gryn" och siktdjupet kan vara mindre än meter. Allt grumligt är dock inte blomning. Losslitna alger och pollenansamlingar liknar också algblomning. Läs mer om alger på smhi.se
länk till annan webbplats