Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstads kommun satsar extra på kulturstipendium

I år delar Halmstads kommun ut dubbelt så mycket pengar i kulturstipendium, sammanlagt 100 000 kronor. Fyrverkerimusikfestivalen blir utan bidrag med anledning av coronapandemin. Det var två av besluten som togs vid kulturnämndens senaste sammanträde.

Linnea Lundborg, Yonas Yigzaw, Gustav Zetterlund och Julia Westerberg. Så heter årets kulturstipendiater i Halmstads kommun. De får 25 000 kronor vardera för att de har visat lovande förutsättningar för insatser inom kultur. Vanligtvis brukar Halmstads kommun dela ut sammanlagt 50 000 kronor i kulturstipendium, men i år valde kulturnämnden att dubblera summan till 100 000 kronor.

– Det är alltid viktigt att stötta barn och unga i deras kulturverksamhet, men i år är det ännu viktigare. Kulturen behövs mer än någonsin och de unga har det redan tufft, säger Anna Ginstmark (C), ordförande i kulturnämnden.

– Det känns väldigt bra att kunna stötta våra unga extra mycket i denna svåra tid, säger Eva-Marie Paulsson (S) vice ordförande i kulturnämnden.

Det kom in sammanlagt åtta ansökningar till kulturstipendiet 2020. Här följer motiveringarna till de fyra stipendiater som valdes ut:

  • Linnea Lundborg: Linnea har haft en passion för ordet, skrivandet och litteraturens betydelse för människor och samhälle sedan tidig ålder. Som gymnasieelev vann hon en lokal novelltävling arrangerad av Hallandsposten, Länsmuseet i Halmstad och Halmstads stadsbibliotek. Linnea får Halmstads kulturstipendium 2020 för att bearbeta det material hon samlat till den bok som kan ses som både en skildring av hennes far och av Halmstad under 70- och 80-talen.
  • Yonas Yigzaw: Yonas tilldelas Halmstads kulturstipendium efter att ha vunnit ”Årets genombrott” (tidningen GAFFA 2018). Yonas skall nu arbeta för att utveckla sitt musikskapande och låtskrivande med studiocamps och studiotimmar samt arbeta vidare med musikvideoprojekt. Yonas vill skapa en kreativ zon för ett kollektiv av musikskapande personer och även ge konserter runtom i landet.
  • Gustav Zetterlund: Med bakgrund i körsång och skolad i den lokala kulturskolan i Halmstad tilldelas Gustav Zetterlund årets kulturstipendium för att utveckla sitt artisteri och låtskrivande till att nå nya höjder med inspelning av ett soloalbum. Gustav har stora möjligheter framför sig och skall nu utvecklas på flera plan.
  • Julia Westerberg: Julia tilldelas kulturstipendiet 2020 för sitt projekt ”Sentimental friends”. Sentimental friends ses som ett forum att diskutera lesbiskhet i historien genom ett textilt bildkonstverk. Julias arbete med att lyfta den lesbiska relationen är både viktigt och i samtiden samt den starka kopplingen mellan den kvinnliga karaktären och hennes historia.

Kulturstipendiet brukar alltid delats ut vid nationaldagsfirandet på Hallandsgården, men med anledning av coronaviruset är det oklart om det blir en ceremoniell utdelning i år.

Inget projekt- och arrangemangsstöd till Fyrverkerimusikfestivalen

Fyrverkerimusikfestivalen i Halmstad lockar cirka 3 000 besökare varje år. Kulturnämnden brukar stötta Föreningen för Fyrverkerimusikens främjande, som arrangerar festivalen, med ett arrangemangs- och projektstöd men i år blir det inte så. Orsaken är det rådande läget med coronaviruset.

– Vi kan inte se att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med ett maxantal på 50 personer kommer att tas bort innan det är dags för festivalen som brukar locka flera tusen besökare. Därför beslutade vi att avslå föreningens ansökan om bidrag. Vi hoppas att fyrverkerimusikfestivalen kan komma tillbaka nästa år, säger Anna Ginstmark.

– Det var ett tråkigt, men nödvändigt, beslut. Förhoppningsvis är läget ett helt annat 2021, säger Eva-Marie Paulsson (S) vice ordförande i kulturnämnden.

Kulturstöd till squaredanskonvent på Halmstad Arena 2021

Den ideella lokala föreningen Salmon Town Dancers har ansökt om arrangemangs- och projektstöd för att kunna genomföra ett squaredanskonvent på Halmstad Arena den 11-13 juni 2021. Föreningen är anknuten till Svenska Squaredansförbundet som har utsett Halmstad som plats för sitt årliga squaredanskonvent. Kulturnämnden beslutade att bevilja föreningen 70 000 kronor i kulturstöd för att arrangera squaredanskonventet.