Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Fullmäktige genomförs i minskad skala

Samtliga partier i Halmstads kommunfullmäktige har kommit överens om att tillfälligt genomföra fullmäktige i minskad skala. Det görs för att minska risken för smittspridning av coronaviruset och kommer att gälla som längst fram till juni.

Alla partier i kommunfullmäktige har gått med på en överenskommelse att genomföra fullmäktige med färre ledamöter. Det är för att kunna upprätthålla den lokala demokratin och samtidigt följa regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under tiden som överenskommelsen gäller kommer 39 ledamöter att delta på kommunfullmäktige, istället för ordinarie 71 stycken. På så sätt upprätthålls kommunallagens krav på att minst hälften av ledamöterna ska vara närvarande för att kommunfullmäktige ska kunna fatta beslut.

- Det är positivt att samtliga partier i kommunfullmäktige visat en stor samarbetsvilja och medverkat till denna överenskommelse. Det är viktigt att kommunfullmäktige kan fortsätta att fungera i rådande läge och att den lokala demokratin upprätthålls, säger Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Varje partis deltagande har räknats om så att förhållandena mellan partierna och partikonstellationerna behålls. Partierna ansvarar själva för att rätt antal ledamöter deltar på mötet och resten kommer att använda frivillig kvittning. Överenskommelsen med minskat antal ledamöter gäller som längst fram till juni 2020 och omfattar ordinarie kommunfullmäktigemöten, men inte budgetfullmäktige. Sammanträdena är som vanligt öppna för allmänheten, men invånare uppmanas att titta på sändningen på Halmstads kommuns hemsida.

- Som 70 + kommer jag att avstå från att delta på kommunfullmäktiges sammanträde på plats. Jag ska istället, med stort intresse, följa sammanträdet via webben. Det är viktigt för oss i riskgrupper att följa de rekommendationer som uttalats, säger Ingegerd Sahlström (S), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

A‌ntal ledamöter enligt överenskommelse

Parti

Mandat

Antal ledamöter efter kvittning

S

23

13

M

16

9

SD

10

5

C

7

4

KD

4

2

L

4

2

V

4

2

MP

3

2