Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Avtalet med Norddjurs kommun är i hamn

Nu är det undertecknat – det avtal mellan Halmstads och danska Norddjurs kommun som ska öppna möjligheter för nya samarbeten på båda sidor av Kattegatt. Dessa blir möjliga genom Stena Lines nya färjelinje till Grenå, som startar den 1 februari nästa år.

Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun och Jan Petersen, borgmästare i Norddjurs kommun, undertecknar en avsiktsförklaring om samarbete.

Efter inledande kontakter i våras och ett möte i augusti för att skriva ett förslag, var det idag dags för undertecknande av dokumentet – en gemensam avsiktsförklaring. Detta skedde i Grenå tidigare ikväll av Jonas Bergman, ordförande i Halmstads kommunstyrelse, och Jan Petersen, Norddjurs borgmästare. Samarbetet har fått benämningen Kattegattalliansen.

– Genom vår gemensamma avsiktsförklaring öppnar vi vägen för utveckling utifrån det ”nya” geografiska område som färjetrafiken skapar mellan Halmstad, Norddjurs och omkringliggande kommuner och regioner, säger Jonas Bergman (M).

Samarbetet fokuseras på tre områden

  • Utveckling av hamnarna och tillhörande infrastruktur.
  • Marknadsföring av det nya geografiska samverkansområdet.
  • Arbete för nya etableringar och nya arbetstillfällen.

Vill skapa tätare samarbete mellan företag

Huvudsyftet är att skapa ett tätare och starkare samarbete mellan företag, främst inom besöksnäringen. Kattegattalliansen ska identifiera möjligheter av gemensamt intresse och initiera nya samarbeten som sedan kan genomföras av olika aktörer på båda sidor havet. Det kan exempelvis handla om gemensam paketering och marknadsföring av upplevelser eller kanske kulturarrangemang med aktiviteter i båda länderna.

– Avsiktsförklaringen är extra viktig eftersom Norddjurs kommun är en del av ett östjylländskt tillväxtcenter. Kombinerat med vårt medlemskap i Greater Copenhagen har vi nu skapat riktigt goda förutsättningar för utveckling, säger Jonas Bergman.

Invigning 1 februari

Trafiken på den nya färjelinjen startar den 1 februari nästa år. De båda kommunerna är i full färd att tillsammans med Stena Line och berörda hamnar planera en invigning med aktiviteter på båda sidor av Kattegatt.

Avsiktsförklaringen gäller under 2019 och 2020.