Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Dina rättigheter i EU

Som svensk medborgare är du också EU-medborgare. Det innebär att du har rättigheter som att arbeta, studera, rösta och att ställa upp i politiska val i andra EU-länder. På denna sida listar vi några av dina rättigheter som EU-medborgare.

Passagerares rättigheterlänk till annan webbplats: När du reser inom EU har du rätt till ersättning om du blir försenad, om din resa blir inställd eller om ditt bagage inte kommer fram. Rättigheterna gäller på flyg, tåg, buss och båt.

Konsulära rättigheterlänk till annan webbplats: Om du reser till ett land där Sverige inte har en egen ambassad eller konsulat har du rätt att få hjälp från ett annat EU-lands ambassad på samma villkor som det landets medborgare.

Konsumentskyddlänk till annan webbplats: När du som privatperson köper en vara inom EU har du alltid två års reklamationsrätt. När du köper varor från ett annat EU-land över internet eller genom telefon, fax, post-order och TV-shop har du alltid rätt till 7 dagars ångerrätt. Du kan alltid kostnadsfritt kontakta EU:s konsumenttjänst ECC om du får problem med ditt inköp.

Rätt att röstalänk till annan webbplats: Om du är bosatt i ett annat EU-land men inte är medborgare i landet har du ändå rätt att rösta och ställa upp som kandidat i europaparlamentsvalet och i landets kommunalval.

Rätt att studeralänk till annan webbplats: Du har rätt att studera i alla andra EU-länder för samma avgifter som landets invånare.

Rätt till pensionlänk till annan webbplats: Om du har arbetat i mer än ett EU-land har du rätt till statlig pension från varje land du arbetat i enligt ländernas egna regler. Kontakta pensionsmyndigheten i det land du arbetade senast.

Rätt till vårdlänk till annan webbplats: När du reser till ett annat EU-land har du rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som landets medborgare. Om du bor och arbetar i landet har du rätt till fullständig sjukvård på samma villkor som landets medborgare.

Skulle du få problem i ett annat EU-land på grund av att myndigheterna där inte följer EU-lagstiftningen korrekt kan du vända dig till Solvitlänk till annan webbplats. Solvit är en gratistjänst som tillhandahålls av EU-ländernas samt Islands, Norges och Liechtensteins regeringar.

Mer information om dina rättigheter finns på webbportalen Ditt Europalänk till annan webbplats.