Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Resa inom EU

Reserättigheter som EU-meborgare

Den fria rörligheten utgör en av grundtankarna för EU-samarbetet och som EU-meborgare har du rätt att röra dig och vistas fritt inom unionens område. Utöver EU-länderna även Norge, Island och Liechtenstein, som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), och Schweiz genom ett separat avtal.

EU-medborgare får stanna i ett annat EU- eller EES-land i tre månader utan. Efter det måste du registrera dig hos de lokala myndigheterna, såsom polisen eller kommunen, och bevisa att du arbetar eller på annat sätt klarar av att försörja dig i landet där du vistas. Du behöver dessutom ha en gällande sjukförsäkring.

Vilka ID-handlingar krävs?

Är du EU-medborgare och reser mellan länder inom Schengenområdetlänk till annan webbplats ska du inte behöva visa ditt pass eller annan ID-handling (med undantag för när du flyger). Vi rekommenderar dock att alltid att du har ditt pass med dig eller en annan giltig ID-handling vid resor utanför Sverige. Blir man till exempel stoppad av trafikkontrollanter måste man vara beredd på att behöva styrka sin identitet. Tänk på att det bara är id-handlingar som utfärdats av nationella myndigheter som är giltiga. Körkort, skattekort eller andra id-kort är dock inga giltiga resehandlingar eller identitetsbevis.

Vad får man ta med sig på resan inom EU?

Innan du reser till ett annat EU-land bör du ta reda vad du får ta med dig i bagaget. I vissa länder finns det begränsningar för vissa varor. Ska du flytta utomlands med hund eller katt? Då behöver du ett sällskapsdjurspasslänk till annan webbplats. Har du kontanter med dig? Då kan det vara aktuellt att deklarera eller skatta för dessa om du planerar att stanna i det andra landet en längre tid.

EU-kommissionens hemsidalänk till annan webbplats finner du mer information om vad du får ta med sig på resan inom EU. Även Tullverketlänk till annan webbplats kan informera dig om regler.

Sjukvård

Om du som EU-meborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land, under semestern, affärsresan eller studierna, har du har du rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som landets medborgare (gratis i vissa länder).

Europeiska sjukförsäkringskortet

Europeiska sjukförsäkringskortet, eller EU-kortet, som du kan beställa via Försäkringskassanlänk till annan webbplats. EU-kortet är gratis och är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land, vilket ger dig tillgång till offentlig sjukvård i alla EU-länderna samt Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Kom ihåg att beställa ditt EU-kortet i god tid. Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det skickat till din folkbokföringsadress. Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta Försäkringskassan.

Använda mobilen på resan

Från juni 2017 kan du surfa till samma pris som hemma. EU:s roamingregler innebär att du kan använda telefonen i ett annan EU-land utan att betala några extra avgifter för samtal, sms och datatjänster oavsett vilken operatör mottagaren har. Du betalar alltså exakt samma pris för dessa tjänster när du reser i EU som du hade gjort om du hade varit hemma.

#roamlikeathome