Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstad firar 100 000 invånare

Halmstads kommun blir snart 100 000 invånare! Det vill vi fira på ett sätt som anstår staden med tre hjärtan. Det officiella firandet sker givetvis på alla hjärtans dag, den 14 februari 2018. Alla är välkomna på sångfest på Stora torg klockan 17.30.

Det här händer den 14 februari:

  • Klockan 12.00 kan alla som vill vara delaktiga i hjärtlig fotokonst. Vi samlas i Picassoparken för att bilda tre stora mänskliga hjärtan som förevigas från ovan och blir kommunens nyaste konstverk. De som vill vara med på bilden kan med fördel ta på sig något färgglatt.
  • Klockan 17.30 blir det ett musikaliskt kalas på Stora torg. Alla är välkomna att vara med och sjunga eller bara lyssna när Halmstads körer bjuder in till sångfest. En digital lösning i form av en app från We are voice ger möjlighet för alla deltagare att träna in sångerna i förväg. För den som vill börja öva redan nu så är det bara att ladda ner appen och stämma upp i: Du liv, Caravan of Love och Can't Stop the Feeling.

    Daniel Sanjay är konferencier för det cirka en timme långa programmet som även innehåller andra framträdanden. Bland annat sjunger sångerskan Lissy Rebecka Wik tillsammans med gitarristen Andreas Wahlman. Under kvällen blir det också besök av Funimals maskotar och HEM bjuder på värmande drycker.
  • I rådhuset är det pyntat för drop-in-vigsel hela dagen, men de som vill göra slag i saken måste ha ansökt om hindersprövning hos Skatteverket i förväg. De första tio paren som kommer och gifter sig hos vigselförrättare Mats Wallmark får en kärleksgåva med sig som minne.
  • På förskolor, skolor och i äldreomsorgen serveras chokladkaka med hjärtan till elever och boende.
  • Alla hjärtans hus visar en konstutställning med kärlekstema. Dessutom bjuder hemvårdsförvaltningen alla gäster på kaffe och vaniljhjärtan.
  • Butiker och restauranger kommer att ha kärlekstema hela veckan och på torget finns en brevlåda där man kan lägga en kärleksfull hälsning till någon man tycker om. Frimärke behövs inte men skriver man adressen kommer breven att hamna hos mottagaren ändå. Läs mer om vad Halmstad city planerar här.länk till annan webbplats
  • Efter sångfesten på torget börjar Eldsjälsgalan på Halmstads teater, där ideella krafter i kommunen hyllas för sina insatser.
  • HFAB firar genom att Kundcentrum på Fredrik Ströms gata bjuder på choklad, delar ut hjärtballonger och värmande meddelanden i hjärtformat.

Fakta om befolkningsökningen

Exakt när vi blir 100 000 invånare går inte att säga. Enligt prognoserna sker det någon gång under första kvartalet 2018, förmodligen i mars.

De senaste åren har tillväxttakten ökat rejält och även om vi nu ser en liten
avmattning, så spås Halmstads befolkning öka betydligt snabbare än för bara fem år sedan. Ökningen sker främst genom inflyttning, vilket gör att det är allt fler halmstadbor som är födda och uppväxta någon annan stans. Det är också fler som är födda utanför Sverige.

Den genomsnittliga inflyttaren kommer från en näraliggande kommun i södra Halland och är väl etablerad inom sitt yrke. Till skillnad från storstäderna, som har inflyttning från hela Sverige, har Halmstad ett mer lokalt upptagningsområde, vilket är i linje med andra städer av samma storlek.

Att vara en populär inflyttningskommun kan innebära vissa utmaningar. Bland annat ett ökat behov av bostäder, skolor, förskolor, socialtjänst och äldreomsorg. Dessutom påverkas trafik och infrastruktur.

Men det ger också många möjligheter. Till exempel blir det fler potentiella skattebetalare i kommunen och fler som kan försörja våra yngre och våra äldre. En större stad har också den stora stadens utbud och möjligheter, som till exempel kan ge nya företag och nya restauranger och kaféer, samt även ge mer livskraft till våra mindre tätorter.

Halmstads kommun vill fortsätta växa för att utvecklas som en attraktiv plats mellan storstadsregionerna i norr och söder. År 2050 är siktet inställt på 150 000 invånare.

Sprid snällhet med #hundratusenhjärtan

Med 100 000 invånare klappar lika många hjärtan i Halmstad. Du kan bidra till att skapa en hjärtlig stämning och inspirera andra genom att göra något bra för en annan människa, för omgivningen eller miljön.

Bjud din granne på en kopp kaffe eller bjud någon du möter på ett leende. Alla handlingar räknas, inget är för litet eller för simpelt. Dokumentera händelsen genom att göra ett inlägg i sociala medier, med bild och en kort förklarande text. Tagga inlägget #hundratusenhjärtan

Tänk på att inlägget måste vara offentligt på Facebook och ditt Instagramkonto öppet, för att alla ska kunna se och inspireras av flödet. Självklart går det bra att göra många inlägg. Utmana gärna andra i din närhet att göra samma sak.

Se bilder taggade med #hundratusenhjärtan på: