Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Missfärgat vatten i Mellbystrand och centrala Laholm

Just nu har vi förhöjda halter av järn och mangan i dricksvattnet i Skummeslöv, Mellbystrand och vissa delar av centrala Laholm. Detta är inte farligt, men kan ge missfärgning och smak till dricksvattnet.

Laholmsbuktens VA tar under tiden extra många vattenprover för att säkerställa att dricksvattnet håller godkänd kvalitet. Nyligen tagna vattenprover visar att dricksvattnet är godkänt enligt Livsmedelsverkets krav (SLVFS 2001:30).

Detta beror delvis på att LBVA har arbetat med att finjustera en alternativ drift av Skottorps vattenverk under tiden som ett pilotprojekt pågår, vilket innebär att LBVA testar ut ny lämplig utrustning och driftsätt.

- Om försöken faller väl ut kommer en fullstor utrustning att installeras för att kunna behandla hela den nödvändiga volymen. Detta kommer resultera i att antalet driftstörningar minskar på sikt och göra dricksvattenproduktionen i Skottorp mer robust och något mindre känslig för somrarnas torrperioder. Försöket kommer att pågå under resten av 2019, säger Ann-Kristin Gulliksen, gruppledare på LBVA.

LBVA har också utfört ledningsarbeten. Detta kan ha medfört problem med missfärgat vatten i en del områden. För att få en jämnare dricksvattenkvalitet under pilottiden ökar LBVA mängden vatten från Halmstad till det berörda området.

Bra att veta

Om vattnet varit avstängt eller vid en läcka kan vattnet vara grumligt och ibland missfärgat. Det är inte farligt för hälsan, men tvättar du kläder kan de bli missfärgade. Om du spolar kallvatten i kranen en stund brukar vattnet bli klart igen. Är vattnet bubbligt eller vitt har det kommit luft i ledningarna.

 

Även om bevattningsförbud är hävt: Spola inte mer än nödvändigt. Spara gärna vattnet du spolar ut till bevattning som inte kräver dricksvatten, som till trädgården.

 

Dricksvatten är livsviktigt så var vattensmart och håll nere din förbrukning! Här hittar du tips på hur du kan spara vattenlänk till annan webbplats.

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss via kommunens kontaktcenter
Telefon: 035-13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se